Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Neil Gaiman – American Gods Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Neil Gaiman – American Gods

Titel: American Gods
Författare: Neil Gaiman
Utgivningsår: 2002 (2003)
Recenserad: 2004-06-16
Status: N/A

Neil Gaimans bok American Gods hade jag hört en hel del bra om redan innan jag fick tag i den själv. Genom berättelsen får vi följa framförallt två personer. Den första, som är bokens verkliga huvudperson, kallas Shadow och i bokens inledning sitter han i fängelser, men ska snart släppas fri. När han väl gör det, upptäcker han dels att hans fru har dött i en bilolycka bara några dagar tidigare, men också att hon har varit otrogen under hans frånvaro. Shadow hamnar i ett underligt apatiskt sinnestillstånd, där han varken känner sorg eller ilska över det som har hänt.

Det är nu Shadow träffar på den andre personen som är en central figur för bokens handling; han kallas Wednesday. Genom en rad underliga sammanträffanden, träffar Shadow på honom gång på gång och till sist undrar han om allting verkligen står rätt till. Wednesday erbjuder honom en anställning och Shadow accepterar. Han dras nu in en händelseutveckling han aldrig kunnat drömma om. Alla de gudar som någon någonsin trott på finns och lever likt skepnader av koncentrerad tro. Men Amerika är inget bra land för gudar; de glöms bort, de försvinner och en ny regim är på väg att ta över efter den gamla.

Gudarna i denna nya regim lyser likt blixtar upp gudarnas himmel, de lyser starkt, för att sedan falna igen och aldrig komma tillbaka. De är personifieringar av dagens nya ikoner för dyrkan: Internet, datorer, TV, bilar och flygplan. MItt i denna kamp mellan det gamla och det nya, står Shadow. Han vet varken ut eller in och är inte alltid säker på ifall saker verkligen händer eller bara är delar av hans allt underligare drömmar.

Neil Gaiman har imponerat djupt på mig med den här boken och jag kan sätta fingret på tre skilda saker som ger American Gods fem sniglar av fem möjliga. För det första har Gaiman skapat ett persongalleri bestående av de mest färgstarka, trovärdiga och intressanta karaktärer jag minns att jag sett i någon bok tidigare. Wednesday och Czernobog är figurer som för alltid kommer leva kvar i mitt minne. Även om Shadow själv inte är vidare färgsprakande, är han fortfarande skildrad på ett mycket trovärdigt och bra sätt, vilket har stor effekt på boken eftersom vi för det mesta får följa handlingen genom hans ögon.

För det andra innehåller American Gods tankar och idéer som är gångbara och intressanta även utanför boken, vilket är ett stort plus. Funderingar kring religion och gudar, liv och död förekommer både i driekta funderingar hos Shadow, men går också att utläsa av själva handlingen i boken. Det här är nästan ett krav för att en bok ska kunna bli såhär bra, den måste ha något annat att ge än “bara” läsupplevelsen och det gör American Gods.

För det tredje använder sig Neil Gaiman av ett språk som faller mig i smaken likt O’boy; en utsökt upplevelse. Det är inte högtravande eller speciellt komplicerat, men har samtidigt en variation och mångfald som få författare kan stoltsera med. Människorna i American Gods pratar som de människor de är och de gör det så otroligt bra, det är inte många böcker som fått mig att skratta utan att behöva vara fyndiga. Wednesday är utan tvekan den karaktär som fått mig att dra på smilbanden mest genom boken, men en del andra ligger inte långt efter. Gaimans språk gör exakt det jag anser att bra språk ska göra: Det tar inte över berättandet, utan bär fram det och lyfter det till högre höjder.

Jag kanske inte behöver säga att jag tycker att alla ska läsa den här boken, men om ni tycker något av det jag skrivit ovan verkar intressant, kasta då iväg allt ni har för händer och läs den här boken nu på stubben, ni kommer inte att ångra er!

Tags: , ,