Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Terry Pratchett – Small Gods Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Terry Pratchett – Small Gods

Titel: Small Gods
Författare: Terry Pratchett
Utgivningsår: 1992 (2003)
Recenserad: 2004-06-16
Status: N/A

Det var ett bra tag sedan jag läste något av Terry Pratchet, förmodligen minst fem år. Visst tyckte jag att han var rolig och skrev intressanta böcker även på den tiden, men jag minns honom inte som en skicklig författare som verkligen vet vad han sysslar med. Small Gods kanske inte är den bästa boken att börja med, eftersom det är den trettonde i ordningen. Å andra sidan spelar det inte så stor roll, eftersom böckerna sällan handlar om samma saker utan bara är löst sammanhängande.

Terry Pratchet skriver humorfantasy och han gör det bra. Inte alltför sällan går det över åt det parodiska hållet. Small Gods handlar om novisen Brutha som en dag får se sin gud manifestera sig som en liten sköldpadda. Guden kallas Om och hela templet och hierarkin i landet är tillägnad hans ära (landet heter Omnia). Guden Om upptäcker dock att det endast finns en enda människa i hela templet som faktiskt tror på honom och det är Brutha. Alla andra har gått från att tro själva, till att tro på systemet, prästerna och templets regler. Genom berättelsen, får vi följa Brutha och den fordom mäktiga, men nu mest frustrerade, guden Om.

Terry Pratchet tar sig lagom mycket utflykter i det obevandrade språkets utmarker och hittar flitigt på egna uttryck eller använder nya stilmedel för att föra fram den stundtals mycket underliga berättelsen. Författaren lyckas med en sak som är väldigt svår, nämligen att besjäla sina karaktärer utan att för den sakens skull gräva ned sig i deras inre. Visst är persongalleriet ibland karikatyrer av människor, men det har ändå effekten att vi lär känna dem på nolltid.

Sedan är själva platsen för handlingen alltid intressant när vi talar om Pratchet. Skivvärlden (svenska översättningen av Discworld) vilar på ryggen av de fyra världselefanterna som i sin tur står på skalet till jättesköldpaddan A’Tuin. I varje bok får man små glimtar av hur denna fantastiska värld fungerar och det är oftast det som det roligaste (Till exempel när det berättas att astrozoologerna tror att alla himlakroppar vilar på ryggarna på andra elefanter som står på egna sköldpaddor och att alla simmar runt i tomheten mellan stjärnorna. De är alla på väg till varandra för att para sig en enda gång, för att föda nya stjärnor och planeter till universum. Teorin kalls för The Big Bang Theory.)

Det som skiljer Small Gods från tidigare böcker jag läst av Pratchet, är att den har en del intressanta tankegångar kring saker som är relevanta uanför Skivvärlden. Det handlar framförallt om gudar och trosuppfattningar. Det avslutar vad jag ville säga om Small Gods och jag hoppas att jag vid det här laget har fått fram att jag gillade den här boken skarpt, läs den!

Tags: , , ,