Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Terry Pratchett – Feet of Clay Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Terry Pratchett – Feet of Clay

Titel: Feet of Clay
Författare: Terry Pratchett
Utgivningsår: 1996 (2003)
Recenserad: 2004-06-27
Status: N/A

Att någon dör eller blir mördad i Ankh-Morpork är varken ovanligt eller ens olagligt. Det som däremot oroar Samuel Vimes, chef för stadens stadsvakt, är att dödsfallen inte tycks vara utförda av legitimerad lönnmördare från lönnmördargillet. Tvärtom tycks ingen veta vem det är som begått morden eller ens exakt hur de gått till. Ungefär samtidigt blir stadens härskare, Lord Vetinari, förgiftad under mystiska omständigheter. Utöver detta händer det mycket i staden och allting hänger ihop på något sätt, men det är inte det enklaste för Vimes och hans stadsvakt (Carrot med flera känns igen från tidigare böcker) att lösa mysteriet.

Terry Pratchet använder ett mycket intressant språk, vilket alltid gör hans böcker läsvärda, egentligen oavsett vad som händer. Det tillsammans med väldigt udda karaktärer och personligheter, lägger grunden till en bra bok. Men så det absolut viktigaste, som alltid ser till att göra böckerna intressantare och roligare, nämligen själva skådeplatsen, Discworld. I Feet of Clay är det den största av Skivvärldens (svenska översättningen av Discworld) städer som står i centrum, Ankh-Morpork. Personligen är staden något av en favorit med sin invecklade och lagliga “brottslighet”, gillen och skrån. Även om boken inte handlar speciellt mycket om själva staden, ger det helt klart krydda åt berättandet.

Feet of Clay är bra, men inte det bästa jag lästa av Pratchet. Det som är extra bra är dock att det händer en hel del som i sig är intressant och det ger boken lite mer kött på benen. Det som sänker betyget något, är att bokens fokus känns aningen splittrat. Det är väldigt många separata trådar som visserligen handlar om samma personer i samma tid, men egentligen inte har med handlingen att göra. Det är klart att detta är bra till en viss grad, men här hävdar jag att det har gått lite till överdrift. Nu hoppas jag inte att detta avskräcker någon från att läsa Feet of Clay, för det är verkligen en bra bok!

Tags: , , ,