Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Finding Nemo Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Finding Nemo


Title: Finding Nemo
Directed by:
Andrew Stanton, Lee Unkrich
Written by:
Andrew Stanton, Bob Peterson, David Reynolds
Year: 2003

Nu har jag sett Finding Nemo två gånger, en gång i vintras och en gång förra veckan och jag känner mig rätt mogen att säga några ord om den. Finding Nemo är alltså en animerad film där huvud… eh, huvudfisken, ska hitta sin förlorade son, Nemo. Han blev uppfiskad av en dykare och den enda ledtråden som finns är ett cyklop med en adress på, men eftersom han inte kan läsa, ger det inte så mycket till en början.

Han beger sig i vilket fall ut i havet för att leta efter sin son och möter Dory som bestämmer sig för att hjälpa honom. Dory är en fisk med väldigt dåligt närminne och uppträder aningen förvirrat. Hon kan dock läsa adressen på cyklopet och beger sig mot Sidney. Röstgestaltningen för Dory, gjord av Ellen DeGeneres, är helt fenomenal. Det gäller de flesta röster i filmen och jag vågar påstå att det är en stor anledning till att filmen blir så rolig att titta på.

Miljöerna är väldigt snyggt gjorda, speciellt vattenytan sedd ovanifrån. Det här är egentligen den första animerade film jag ser där jag inte stör mig på att någonting är dåligt gjort, den imponerade tvärtom stort! På sin jakt efter Nemo, möter de många andra av havets djur, sköldpaddor och hajar till exempel. Många av karaktärerna är färgstarka eller satta i roliga situationer (till exempel de tre hajarna som bildat en “Fish are friends, not food”-grupp och försöker bli vän med fiskarna de tidigare åt).

För att runda av det här, vill jag säga att filmen på flera ställen är riktigt rolig, den driver friskt med ganska mycket, ibland väldigt tydligt och ibland mer subtilt. I vilket fall presenteras det av mycket bra skådespel och utmärkt animering. Jag tror de flesta kan få ut något av att se den här filmen, men det är ju förstås ingen djup film i ordets bildliga bemärkelse :)

Tags:

  1. Solinde’s avatar

    Glöm inte den helt geniala tolkningen av vad det är trutar/måsar egentligen skriker om. :D Hejdlöst rolig!

    Reply

  2. VildKatt’s avatar

    Min personliga favorit var i övrigt sköldpaddan. Min typ av snubbe. ^^ Bör även sägas att den bör ses på svenska, därför att dialekterna känns än emr träffande då. Nu är jag troligtvis lite färgad utav det faktum att jag först såg den på just svenska, men jag uppskattar faktiskt den på engelska också. Och en bra film i två utförande gör ju att den räcker dubbelt så långt.

    Reply