Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Terry Pratchett – Equal Rites Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Terry Pratchett – Equal Rites

Titel: Equal Rites
Författare: Terry Pratchett
Utgivningsår: 1987 (2003)
Recenserad: 2004-08-02
Status: N/A

Titeln Equal Rites anspelar bland annat på skillnaden på förhållandet till magi mellan män och kvinnor i Terry Pratchets Discworld. Kvinnor blir häxor, som flyger på kvastar, kokar magiska brygder och kan rida med djurens sinnen. Männen å andra sidan blir trollkarlar och lär sig om himmelens magi, fylld av runor, eldbollar och trollstavar. Just det sista är extra viktigt, för en trollkarl kan nämligen lämna vidare sina förmågor till någon efterlevande när han dör, genom att rituellt lämna över sin trollstav. Den dagen Esc föddes kom en trollkarl till den lilla stugan i ingenstans och gjorde just det. Det var ingen som då tänkte på att Esc var en flicka och inte kunde vara trollkarl, eller?

Ingen tänkte på det, utom Granny Weatherwax, förstås. Häxa i sina bästa år och en välkänd figur från tidigare böcker, gömmer hon undan trollstaven och hoppas på att den aldrig mer ska påminna världen om vilka problem och konflikter det skulle innebära om Escs latenta egenskaper skulle komma till ytan. Istället försöker hon fostra flickan till att bli en häxa, med vissa framgångar.

Men en dag går Esc för långt i sin träning. Hon och Granny låter sina sinnen flyga med en örn högt uppe i det blå, och trots den gamla häxans varningar, försöker Esc ta över örnens sinne. Effekten blir att hon blir örnen. Granny finner ingen annan bot än att låta trollstaven med sina inneboende krafter göra jobbet. Det blir tydligt att Esc måste få träning för att kunna kontrollera de krafter som håller på att väckas till liv inom henne. Så de beger sig iväg mot Unseen University i Ankh-Morpork, trollkarlarnas högskola ditt ingen kvinna någonsin kommit in.

Trots det ganska intressanta upplägget kring magi och könsroller, tycker jag inte att Pratchet når upp till sin vanliga nivå i den här boken. Den är visserligen fortfarande läsvärd, men då endast på grund av att författarens språk är så underbart. Det är annars svårt att sätta fingret på vad det är som saknas, men boken är nog aningen sämre på alla fronter, vilket tillsammans gör ett ganska stort intryck. Ordlekarna är färre, de underliga och vansinniga företeelserna i Pratchets sagovärld är blekare och träigare än annars. Jag tycker, som sagt, att boken fortfarande är värd tiden, men har man inte läst mycket av samme författare innan, tycker jag man gör rätt i att vänta med den här boken ett tag, för det finns många andra böcker som är bra mycket bättre.

Tags: , , ,