Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Neal Stephenson – Snow Crash Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Neal Stephenson – Snow Crash

Titel: Snow Crash
Författare: Neal Stephenson
Utgivningsår: 1992 (2004)
Recenserad: 2004-08-02
Status: I bokhyllan

Hiro Protagonist är världens okrönte kung när det kommer till att hantera sina samuraisvärd, en av världens sista frilanshackers och för tillfället anställd av italienska maffian, Cosa Nostra. USA är uppdelat i små stadsstater och federala regeringar och lagar är sedan länge borta. Det finns dock ett par saker som USA fortfarande är bäst på, varav den kanske viktigaste är: snabb utkörning av pizza. Det är inte för inte som Hiro Protagonist har anställning hos Cosa Nostra, för att dela ut pizzor i Uncle Enzos namn. Maffian har en policy som säger att ifall en pizza anländer mer än 25 minuter efter att beställningen gjorts, bjuds de beställande på en gratis charterresa till Sicilien tillsammans med personliga ursäkter från Uncle Enzo. Det är så Mafian jobbar, mellan människor.

En dag går något rejält snett och Hiro får en pizza som legat i nästan 20 minuter innan han fick den. Det lämnar 5 minuter att ta sig tvärs över halva staden. Efter några halsbrytande minuter ute i trafiken, inser han att han inte kommer hinna om han inte gör något drastiskt. Han känner väl till trakten och bestämmer sig för att gena genom ett villaområde han känner väl till. Lite staket, plank, utegrillar och annat, men ingenting som stoppar pizzabilen. Det verkar gå bra, tills ett plank han inte sett tidigare dyker upp och han ungefär samtidigt som han ser swimmingpoolen på andra sidan, inser han att han kört igenom fel trädgård.

En kurir har åkt snålskjut efter Hiro, pizzabilar är trots allt något av det bästa och snabbaste man kan åka efter. Kurirerna är den samhällets svar på den täta trafiken: högteknologiska skateboard åkare som med en blandning av teknik, skilcklighet och dynamik kan dra nytta av den rörelseenergi som finns i trafiken och ta sig fram nästan var som helst. Den unga kurir som hängt efter Hiro heter Y.T. och tycker synd om Hiro när hon ser bilen sjunka ned i poolen. Hon vet att Uncle Enzo inte gillar när pizzor levereras för sent. Hon erbjuder sig att ta pizzan den sista biten och räddar ansiktet på maffian.

När jag började läsa boken, var jag hänförd av det färgsprakane och roliga språket. Allting är skrivet i presens och med en frihet som gör det till en ren läsglädje. Så småningom visar Neal Stephenson att han inte bara kan skriva intressant, utan att han också kan presentera en handling och ett innehåll som väl mäter sig med hans språkliga förmåga. På ett nästan otroligt sätt, lyckas han sammanfläta summeriska och bibliska myter med programmering och hackning och till råga på allt få det hela att ingå i en plan för att mer eller mindre ta över världen. Personerna som råkar ut för detta är givetvis en stor del av det hela och det är inte vilka personer som helst heller. Både Hiro och Y.T. är intressanta och välbeskrivna karaktärer, men det som imponerar mest är det djup Stephenson lyckas ge de karaktärer som bara är med under korta perioder.

Snow Crash får utan minsta tvekan fem sniglar och hamnar ganska högt upp på listan av bra Sci-Fi jag läst på sistone. Alla som är sugna på att läsa om en vrickad värld en bit in i framtiden, beskriven på ett nyskapande och fantastiskt sätt, bör läsa Snow Crash, för en bättre bok på det här temat har jag mycket svårt att föreställa mig!

Tags: , ,