Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Terry Pratchett – Pyramids Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Terry Pratchett – Pyramids

Titel: Pyramids
Författare: Terry Pratchett
Utgivningsår: 1989 (2003)
Recenserad: 2004-08-05
Status: N/A

Det verkar som jag inte kan få nog av Terry Pratchet just nu. Det jag främst är ute efter är den underbara engelskan, men också den skruvade världen och de intressanta karaktärerna. I Pyramids får vi följa Tepic, som i sin ungdom skickas till Ankh-Morpork för att bli lönnmördare, det är den med mångfacetterade utbildningen en farao kan ge sin son. Riket därhemma är ett rike i ekonomisk ruin, de tusentals pyramiderna och alla offergåvorna har under årtusendena reducerat landet från en stormakt till en fattig floddalsekonomi.

Tepic tvingas tillbaka till verkligheten och sitt hemland när hans far dör. Där hemma tycks tiden stå stilla, pyramiderna suger den åt sig. Översteprästen Deos styr över prästerskapet och även över landet, även om Tepic officiellt sätt är kung, så är det Deos som “tolkar” kungens ord och omsätter dem till handling. Så har det alltid varit och så ska det förbli. Av diverse anledningar beslutas det att den största pyramid som någonsin byggts ska resas över den avlidne kungen, Tepics far. Vi får då och då följa den avlidne kungens ensamma tankar och han är inte alls glad inför utsikten att bli begravd under några miljoner ton sten.

Att bygga pyramider är väldigt komplicerat och kräver mycket kunskap om kosmologi och hur tid beter sig och det är givet att något går fel och det gör det också. Pyramids är ytterligare en bra bok av Pratchet, den sticker inte ut och är bättre än de andra, men inte heller släpar den efter och blir sämre. Den sällar sig helt enkelt till skaran av böcker skrivna av Terry Pratchet som får fyra slemmiga sniglar!

Uppdatering: Jag har nu läst om den här minst en gång (jag minns faktiskt inte) och jag vill nog kora den här till min favoritbok av Pratchett. Den är fristående och gör sig mycket bra på alla punkter. Dessutom är den lite annorlunda jämfört med de andra, och det är bra. Jag ändrar betyget till fyra och en halv snigel och rekommenderar den numer som den första boken av Pratchett man ska läsa.

Tags: , , ,