Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Spirited Away Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Spirited Away


Title: Spirited Away
Directed by:
Hayao Miyazaki
Written by:
Hayao Miyazaki
Year: 2001

I förrgår ringde Carin till mig och undrade jag tyckte det var en bra idé att titta på gratis utomhusbio i Trädgådsföreningen, filmen var Spirited Away. Då jag redan innan hört flera goda omdömen om filmen, tyckte jag förstås att det lät som en bra idé. Jag visste dock inte ens vilken typ av film det var, så jag hade egentligen inga som helst föreställningar om hur filmen skulle vara. Det var fint väder ute och det var mysigt att ligga på gräset under öppen himmel och titta på film.

Spirited Away handlar om en tioårig flicka vid namn Chihiro, som tillsammans med sina föräldrar åker vilse och hittar ett underligt hus mitt ute i skogen. De bestämmer sig för att se efter vad det är för något och redan här inleds den lite hotande stämningen, men det presenteras på ett sätt som verkligen får en att förstå att det bara är Chihiro som är rädd. De kommer igenom huset och hittar en övergiven stad, där faten vid gatustånden är fulla med ångande varm mat. Föräldrarna hugger in och tycker att de kan betala när ägaren kommer tillbaka. Flickan blir rädd och tycker inte alls det är någon bra idé utan går istället därifrån. Härifrån blir handlingen alltmer underlig och skrämmande: Chihiros föräldrar förvandlas till feta, övergödda grisar som inte slutar att äta och när solen sjunker i bakom horisonten, strömmar underliga varelser till det största av husen. Platsen visar sig vara ett gudarnas badhus, där människor inte alls är välkomna…

Över denna underliga värld härskar häxan Yu-baba och för att kunna rädda sina föräldrar, måste Chihiro ge upp sitt namn och arbeta i badhuset. Men Chihiro hittar vänner som hjälper henne i hennes strävan att rädda sina föräldrar och komma hem igen.

Det finns flera saker som gör den här filmen till en riktig höjdare, den bästa jag sett på mycket länge. För det första är musiken alldeles fantastisk, det lyfter fram stämningen på ett makalöst sätt och gör precis det som bra filmmusik ska göra. Filmen är tecknad och också tekniken som använts passar helt perfekt. Jag anser att det här är en sådan film som verkligen inte skulle kunna göra bättre av att inte vara tecknad, även om det gjordes med framtidens datorteknik, utan minsta misstag. De varelser som besöker badhuset och de som arbetar där är underliga och skulle aldrig gå att göra på ett bättre sätt.

Filmen är i början väldigt skrämmande, med underliga och bisarra varelser och en hotfull stämning. Men så småningom visar sig en del av dem vara riktigt sympatiska, men långt ifrån alla. På sina håll är filmen riktigt gullig och mysigt, vilket helt klart bidrog.

Spirited Away är en av de konstigare filmer jag sett på länge, men samtidigt en av de bästa. Känslan när den var slut är väldigt svår att sätta fingret på, men förundran är nog det ord som kommer närmast. Se den!

Tags:

  1. David’s avatar

    Kan bara hålla med dig – den är helt suverän.

    Reply

  2. Snigel’s avatar

    Yeah. Jag håller på letar rätt på soundtracket samt tänkte se fler filmer han har gjort. De ska enligt rykte vara rätt bra de också. Riktigt mysigt!

    Reply