Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Stephen R. Donaldson – The Real Story Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Stephen R. Donaldson – The Real Story

Titel: The Gap into Conflict: the Real Story
Författare: Stephen R. Donaldson
Utgivningsår: 1991 (2003)
Recenserad: 2004-09-20
Status: I bokhyllan

Det första positiva jag lade märke till när jag första gången såg den här boken, var titeln. ”the Gap Into Conflic: the Real Story.” På något sätt tilltalade titeln mig otroligt mycket. Jag har hört flera goda vitsord om boken innan, vilket gjorde att jag hade en väldigt positiv utgångspunkt för läsandet. Jag har läst en del annat av Stephen Donaldson, nämligen de båda serierna om Thomas Covenant och delar av Spegelmästarna. De första gillade jag ordentligt och de andra var riktigt usla. I vilket fall tyckte jag och Alva att vi skulle ha något att läsa högt, så vi startade med the Gap Into Conflict: the Real Story.

Boken är konstruerad och upplagd på ett mycket intressant sätt. I början får vi följa samtal och tankar i en bar på en rymdstation. De ser saker som händer, personer kommer och går. Genom denna berättelse får vi veta början och slutet på boken med en gång, ur besökarnas perspektiv. Vi får också en inblick i vad de tror har hänt, men det stycket avslutas med raden: ”That, of course, was not the real story.” Resten av boken beskriver vad som i själva verket hände.

Det hela tar sin början när den ene huvudpersonen, Angus Thermopile, blir förföljd och angripen av ett tungt beväpnat polisskepp. Angus har ett dåligt rykte och precis innan polisen kom, hade han plundrat en gruvkoloni och dödat alla på plats. Men något går snett. Polisskeppet spränger sig själv delvis i småbitar och Angus räddar en person från det döende skeppet. Det är en kvinna vid namn Morn Hyland, som drabbats av vad som kallas Gap Sickness och löpt amok och sprängt skeppet med hela sin familj ombord. Men under sin tid med Angus väntar långt mycket värre saker än så…

Jag tänker inte avslöja mer av handlingen, förutom att det är de två som står i centrum. I likhet med andra böcker av Donaldson, är huvudpersonerna inga godhjärtade, okomplicerade människor, utan tagna ur verkligheten med goda och onda sidor. Angus är en riktigt otrevlig typ som våldtar, misshandlar och mördar. Men trots det finns det en känsla hela tiden som säger att han inte är överdriven. Sjuk, ja, men fortfarande en människan som, tyvärr, kan ha sin motsvarighet även på riktigt.

Språket är bra avvägt och trevligt att läsa, men bokens styrka måste jag ändå säga ligger på handlingens utveckling och upplägg, samt huvudpersonernas karaktär. Det finns fyra böcker till i serien och det står redan på min ”att köpa lista” och jag kan garantera att de står kvar där, för jag ska läsa dem!

Tags: , ,