Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Ghost in the Shell: Innocence Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Ghost in the Shell: Innocence


Title: Ghost in the Shell: Innocence
Directed by:
Mamoru Oshii
Written by:
Mamoru Oshii
Year: 2004

Mitt rörsta möte med uppföljaren till Ghost in the Shell var ganska mystiskt. Detta berodde framförallt på att personen som översatt från japanska till engelska hade mycket bristande förmåga när det kom till det senare av de båda språken. Effekten blev att bitar av filmen blev totalt obegripliga och det fanns inte en möjlighet att greppa vad filmen handlade om eller ens hur det faktiskt gick.

Jag tog mig alltså tid till att se den en gång till, denna gång med bättre textning. Då blev det fullträff. Jag vet inte om det är den officiella textningen, men den var i alla fall bra och innehöll då och då små nötter om vad som refererades till, vilket var mycket givande. Filmen blev då mycket klarare. Nedanstående omdöme är alltså baserat på båda gångerna.

Liksom i första filmen är handlingen ganska komplicerad. Nu är den inte fullt lika komplex som i första filmen, men den är tillräckligt komplicerad för att man ska behöva tänker efter rejält för att hänga med. Storyn är också, precis som i första filmen, djup och innehåller en hel del filosofiska frågor och dilemman. Den biten är i mina ögon mycket bättre i första filmen, men det kan bero på att jag inte sett den här versionen tillräckligt många gånger eller att jag inte funderat på den så mycket.

Animationerna är helt suveräna och det är värt 99 minuter av ditt liv bara för att få se dem. Det är inte bara det att det tekniska genomförandet är utomordentligt välgjort, det är också fantastiska miljöer och motiv som presenteras. Det är den överlägset snyggaste animerade film jag sett.

Musiken är också grym och tänker du inte titta på filmen, så se till att i alla fall skaffa soundtracket. Det är samma text och lite samma stil som till första filmen, men ändå så annorlunda. Flera av spåren på soundtracket är extremt bra och platsar på min topplista över bra och passande filmmusik.

Rekommenderar jag Innocense då, och i så fall till vem? Ja, det gör jag verkligen. Framförallt tycker jag att alla som såg den första filmen bör se den andra. Jag tror inte att ni kommer att bli besvikna. Tack vare den fina stämningen och de bländade animeringarna, tycker jag att den är sevärd även för dem som inte i vanliga fall är intresserade av den här typen av film. Så, vem du än är, ge den här filmen en chans!

Tags: , , ,