Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Princess Mononoke Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Princess Mononoke


Title: Princess Mononoke
Directed by:
Hayao Miyazaki
Written by:
Hayao Miyazaki
Year: 1997

Det här är den andra filmen av Hayao Miyazaki som jag har sett. Den första var Sen to chihiro no kamikakushi (Spirited Away) och den finns recenserad här på sidan och är en av de få filmer som har kammat hem fler än fyra sniglar. Mononoke hime har många likheter med Spirited Away, men är helt klart en annan film.

Genom handlingen får vi följa prinsen Ashitaka i hans strävan att lyfta en förbannelse som vilar över honom. Den ger honom omänsklig styrka, men kommer i slutänden att förtära honom. Han måste resa långt hemifrån för att finna lösningen och det är inte alltid uppenbart vem som är att lita på. Ashitaka hamnar mitt i kampen mellan människa och natur och verkar vara den ende som är ute efter att rädda båda.

Mononoke hime är en mycket vacker saga. Animeringen är tillräckligt bra för att man inte ska störa sig på det och många element som presenteras i filmen är mycket intressanta. Framförallt gillade jag bergsgeten som Ashitaka rider på. Det kanske låter fånigt, men det är det absolut inte.

Mononoke hime är enligt mig klart sämre än Spirited Away, men det säger egentligen väldigt lite om filmen, eftersom Spirited Away var så bra. Jag rekommenderar den till de flesta som vill leva sig in i en sagovärld och uppleva ett riktigt härligt äventyr!

Tags: , , ,