Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Chuck Palahniuk – Fight Club Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Chuck Palahniuk – Fight Club

Titel: Fight Club
Författare: Chuck Palahniuk
År: 1996
Recenserad: 2006-11-13

Det här är en bok jag velat läsa länge, sedan jag fick reda på att Fight Club byggde på en bok. För några år sedan besökte jag en kompis som hade boken och hann då läsa en bit i början och fastnade. Efter det försvann boken ur min värld fram tills för någon vecka sedan.

I handlingens centrum står en man som likt de flesta av oss är låsta vid ett sätt att leva, vid sitt arbete och vid samhällets struktur och normer. När hans lägenhet sprängs i luften, vänder han sig till Tyler Durden, som för alltid förändrar hans liv. Författaren för honom genom en hisnande karaktärs- och handlingsutveckling som han själv, minst av alla, vet var den kommer att sluta.

Att boken är nästintill perfekt skriven är inte poängen, även om det förstå gör att det blir fem superstarka sniglar istället för fem vanliga. Jag tycker istället det viktigaste med Fight Club är innehållet och sättet det förmedlas.

Fight Club väcker en hel del tankar hos mig som läsare. Frågorna som tas upp är relevanta för alla, men samtidigt mycket svåra och obekväma. Jag tycker att det är synd att våldet har blivit det som många hakar upp sig på, då det bara är en aspekt och ett uttryck för någonting mycket djupare. Det är väl kanske föga förvånande att de ytliga och iögonfallande delarna tilltalar så många, men det gör det inte mindre sant.

För mig personligen kan jag koppla Fight Club till liknande tankegångar inom buddhism och daoism. Konceptet att släppa kontrollen och inte längre klamra sig fast vid vad man uppfattar som stabilt är kanske det tydligaste exemplet. Eller som Alan Watts uttryckte det: När vi föddes sparkades vi ut för en klippa med alla andra människor och flera klippblock. Vi kan visserligen klamra oss fast vid dem, men det hindrar oss inte från att krossas till döds när vi når marken.

Det vore intressant att skriva mer om detta, men det får bli en annan gång. För den här recensionens skull nöjer jag mig med att konstatera att Fight Club har allting en bra bok ska ha och förtjänar betygskalans högsta omdöme utan minsta tvekan, men med mycket eftertanke. Gillar du böcker, läs denna omedelbart. Gillar du film, se filmen. Är du som jag, gör både och.

Tags: ,