Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Skymningshem: Andra imperiet Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Skymningshem: Andra imperiet

Skymningshem: Andra imperiet är en fortsättning av fantasyrollspelet Skymningshem. Handlingen är flyttad många hundra år framåt och människorna på Fo’ur har återupptäckt förmågan att resa mellan stjärnorna. Andra imperiet är ett manga- och wuxiainspirerat space opera-rollspel från Rävsvans förlag.

Titel: Skymningshem: Andra imperiet
Författare: Krister Sundelin, Simon J. Berger, Fredrik Ostrozansky
Utgivningsår: 2004
ISBN: 91-974603-2-X
Recenserad: 2005-01-17
Status: I bokhyllan

Inledning

Jag tror det är på sin plats att dela upp den här recensionen i några delar, närmare bestämt innehåll, text och layout. Innan jag går vidare till de olika bitarna, ska jag säga några ord om första intryck och lite allmänt om spelet. Jag korrekturläste Andra imperiet och såg det därför på skärmen innan jag fick boken i min hand. Förändringen mellan det första och det andra var otroligt stor. Framförallt är boken i ett mycket behändigt format (G5, trådbunden hårdpärm) och omslagets färger och utformning ger ett härligt intryck. Baksidestexten kanske är lite väl flummig och poetisk, men å andra sidan har jag svårt att tycka om sådant. Epik är inte min huvudgren, för att ta det väldigt kort.

Innehåll

Innehållet i Andra imperiet är mycket bra. Jag har i och för sig alltid gillat Krister Sundelins sätt att skriva om hur man spelar och spelleder rollspel, men det har helt klart hänt en hel del till det bättre på den fronten sedan tidigare produkter. Själva miljön är helt fantastisk, speciellt om man känner till bakgrunden såsom den presenteras i rollspelet Skymningshem. Det är mycket hög rysfaktor när man läser introduktionen och bakgrundsinformationen.

Reglerna är bland de bästa jag sett i ett kommersiellt rollspel och även om jag starkt ogillar att slå med bara en tiosidig tärning (jag föredrar två sexsidiga istället), är det ett välfungerande och bra system. Jag ogillar nästan alla andra kommersiella regelsystem eftersom de ofta är alldeles för komplicerade eller har gjort förenklingar som inte går i linje med hur jag ser på saker. Detta gäller inte Andra imperiet.

Innehållet i spelet gör verkligen att jag vill spela det, vilket jag också kommer att göra så snart som möjligt. Kort sagt: Spelet inspirerar, och det i väldigt hög grad. Innehållsmässigt är spelet nästan precis som jag vill ha det och jag ger det fyra och en halv snigel på den punkten.

Text

Texten är det här spelets svaga sida. Eftersom det var väldigt bråttom på slutet, hanns det inte med att korrekturläsa så mycket som det behövdes. Det finns därför en hel del direkta felaktigheter och det vimlar av formuleringar som jag, när jag läser dem, tänker: ”Det här kunde skrivits mycket bättre.” Jag är inte heller säker på att jag gillar författarens talspråkiga och vardagliga stil på en del punkter. Jag skriver visserligen talspråkigt själv, men jag reagerar när jag ser en färdighetsgrupp med titeln: ”Jävlar-anamma”.

Som tur är stör jag mig inte speciellt mycket på det här, varför det inte påverkar det totala betyget så mycket. Innehållet är alldeles för bra för att överskuggas av lite småfel här och var.

Layout

Layouten fungerar och ser riktigt snygg ut på en del ställen. Jag gillar upplägget på boken och stilen på bilderna i de flesta fall. Mängden bilder är också ett plus. Det jag inte gillar är att texten är så liten. Eftersom jag själv ser dåligt blir det svårt att läsa så fort belysningen inte är tillräckligt bra. Samma kommentar har också fällts av flera som inte ser dåligt. Texten är avgjort mindre än i de flesta böcker.

Summering

Skymningshem: Andra imperiet får fyra sniglar, vilket enligt Snigelskalan innebär att du verkligen borde kolla in den här produkten. Spelet rekommenderas direkt till alla som kan tilltalas av konceptet, oavsett om du är nybörjare eller har spelat rollspel i tjugo år. Reglernas smidighet gör att det slår sig in på listan av vettiga rollspel att handla om man inte gillar tunga regelsystem, vilket känns ganska unikt för svenska rollspel nuförtiden. Så, vad väntar du på, skaffa spelet och börja spela!

Tags: , ,