Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Dvorak Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Dvorak

Inledning

För lite mindre än en vecka sedan bytte jag tangentbordslayout från QWERTY till Dvorak. Under veckan som gått har jag kommit upp i cirka 40 ord per minut och därmed skriver jag tillräckligt snabbt för att skriva lite om det här. Det finns flera svenska varianter på Dvorak, varav Svdvorak och Svorak torde vara de vanligaste. Länkar till respektive hemsida finns på de länkade sidorna.

Varför byta till Dvorak då? Den främsta anledningen sägs vara ergonomi och den andra (mindre uppenbara) hastighet. De ergonomiska förbättringarna kommer av att man alternerar mer mellan händerna, eftersom alla vokaler ligger på vänstra handen och både svenskan och engelskan bygger stavelser genom att sätta ihop konsonanter och vokaler. En annan fördel, som rör både ergonomi och hastighet, är att 61 % av de vanliga bokstavstryckningarna återfinns på mittenraden. Där är det både bekvämast och går snabbast att skriva eftersom man inte behöver flytta fingrarna lika mycket. Motsvarande siffra för QWERTY är endast 40 %. Läs vidare om bokstavsfrekvenser och svenska språket och Dvorak.

I den här artikeln tar jag upp Dvorak och svenska språket, fördelar och nackdelar, om att byta till Dvorak, valet av svensk dialekt samt en stor portion egna åsikter och erfarenheter.

Dvorak och svenskan

Eftersom jag inte hittade något om detta vad gäller svenska språket, baserar jag siffrorna ovan på en egengjord beräkning. Jag hämtade bokstavsfrekvensen från Kodboken (Singh, S., 2003) på sidan 34 och sorterade bokstäverna efter vilken rad de förekom på för de båda tangentbordslayouterna (jag har använt svdvorak och jag ämnar förklara varför nedan) enligt bilden nedan:


Frekvenser för Svdvorak.


Frekvenser för QWERTY.

Slutsatsen blir att i alla fall två av Dvoraks fördelar gäller även på svenska, nämligen den om handalternering och den om att de viktigaste knapparna ska vara lättast att trycka på. Nu gäller inte det en tredje fördel. Tanken är att Dvorak ska vara anpassat efter vilka bokstavskombinationer som är vanligast. På den punkten tror jag inte att svenska och engelska är tillräckligt lika. Skriver man på engelska märker man detta direkt (prova eller tänk efter hur man skulle skriva “this is a test” på Dvorak, till exempel).

Är Dvorak verkligen så bra?

Det finns en del som menar på att Dvorak inte alls är så bra som alla som använder det säger. En artikel med titeln “The fable of the keys” som i korthet försöker slå undan benen för dem som hävdar att QWERTY är ett undermåligt tangentbord. Jag bryr mig egentligen inte om vad som verkligen har hänt i historien och vad som är myt, men de fördelar jag har kommit fram till ovan har jag väldigt svårt att se bra argument mot. Det finns även mer detaljerad kritik på kritiken r “The fable of the fable”. Jag lämnar det upp till var och en vilken av texterna som är vettigast, men jag tror det står ganska klart var jag står i frågan.

Att byta till Dvorak

Den tekniska biten av bytet är mycket enkelt och bör inte vara en del i ett övervägande huruvida någon ska byta till Dvorak eller ej. På sidorna som refererades till i inledningen finns filer för nedladdning. Den amerikanska versionen följer med moderna operativ system till de flesta plattformar, något som kan vara bra att veta.

Jag har som nämnts använt Dvorak i sex dagar och skriver nu i knappa 40 ord per minut. I förväg visste jag om att jag inte skulle vara tvingad att skriva några större mängder text den närmaste tiden (detta är det längsta). Nu är inlärningshastigheten individuell och andra lär sig kanske snabbare eller långsammare än jag. Men räkna för säkerhets skull med två veckor för att komma upp i någorlunda tempo och kanske upp till en månad för att passera hastigheten på QWERTY. Räkna dock inte med en markant ökning av hastigheten, även om många upplever det. Ergonomi uppges gånggång som huvudfördelen med Dvorak.

Ett problem som många påpekar är att man blir handikappad vid datorer utanför hemmet/arbetsplatsen då dessa inte har Dvorak. Det gäller då att tänka efter hur mycket man skriver hemma och hur mycket man skriver någon annanstans. Jag själv skriver nästan bara hemma och då är det en smal sak att välja. Många använder båda tangentborden parallellt, men jag kan inte uttala mig om hur det fungerar ännu. Det är dock bra att veta att amerikanska Dvorak finns på till exempel alla Windowsdatorer och att jag därför utan problem kunde byta till Dvorak på biblioteket. Man saknar då å, ä och ö, men genom att skriva aa, ae och oe istället går det blixtsnabbt att konvertera texten till normal svenska igen.

Det kan innebära en god portion frustration att byta, men det går mycket lättare än jag trodde. Tar man det bara lugnt och inte stressar på, bör det gå relativt smärtfritt. Man kan också passa på att lära sig 100 % korrekt fingersättning om man inte kunde det innan. Väg dessa temporära besvär mot att kunna skriva bekvämare och snabbare hela livet!

Svdvorak eller Svorak?

Jag tänker inte gå in i en djup diskussion på detta område innan jag har testat båda varianterna, men jag ska i alla fall presentera mina egna motiv för att välja Svdvorak. För det första har normännen standardiserat Dvorak för norskan, något som alltså inte skett för svenskan och Svdvorak följer samma principer. Det tycks mig logiskt att svenskan är tillräckligt lik norskan för att samma principer ska användas. För det andra sitter punkt och komma på samma ställe som på ett amerikanskt Dvorak, vilket kraftigt förenklar om man tvingas skriva på en dator där man inte kan/får/vill ladda hem Svdvorak/Svorak.

Nackdelen är att det blir aningen bökigare att trycka på “ö” och “ä”, men det är inte de vanligaste bokstäverna i alla fall. Samtidigt får man lättare tillgång till punkt och komma som en liten tröst.

Några avslutande ord

Slutsatsen jag drar av allt detta är att du ska byta om du känner för det. Det är jobbigt de första dagarna och om du inte känner för det blir det förstås ännu jobbigare. De nackdelar som finns tycker jag är ganska lätta att övervinna och det är på tiden att fler och fler använder Dvorak. Tycker någon att jag har missat en poäng eller ett argument för eller mot något (speciellt i valet av svensk dialekt), kommentera så svarar jag. Övriga kommentarer tas också gärna mot. I övrigt hoppas jag att jag har kastat ljus över en ny möjlighet som alla kanske inte var medvetna om och också att jag benat ut några av de frågor jag själv har brottats med den senaste tiden. Aoeu!

Tags: ,

 1. Alies’s avatar

  Smärtfri var väl knappast övergången? “Nä, nu ger jag upp det här!”, “Men, jag var så nära att klara bossen…”, “Alva, vet du hur mycket snabbare man blir över natten, jag har slagit mitt rekord VARJE GÅNG då jag sovit emellan” Och alla dessa gånger man måste ställa om tangentbordet till qwerty igen.. och inte förstår varför det blir fel!

  Alltså är det smärtsamt för omgivningen! :P

  Seriöst så ska jag byta också, har bara inte riktigt orkat än…

  /Alva

  Reply

 2. walium’s avatar

  Har du ändrat på tangenternas placering också eller? Jag har varit sugen på att byta till Svorak men det jag främst fasar över är att jag sannolikt också hade viljat placera om tangenterna så att de matchar. Sedan är jag nyfiken på om Svorak/Dvorak verkligen är så mycket snabbare för de som redan har lärt sig det gamla systemet? Mer ergonomiskt för visso men kommer det verkligen att vara snabbare?

  /walium

  Reply

 3. Snigel’s avatar

  Det vet jag inte än, men jag tycker att det går ganska snabbt att lära sig. Ge mig ett par veckor till så ska jag tala om för dig om det går snabbare för mig eller inte. De flesta jag har läst om säger att det går markant fortare, men det verkar finnas de som “bara” uppnår samma hastighet.

  Men som sagt, jag återkommer senare med hur det har gått. Som det ser ut nu går det bra, men kurvan lär ju plana ut.

  Du, ska vi göra något åt spelandet förresten? ;)

  Reply

 4. Snigel’s avatar

  Huh, angånde att flytta om tangenterna beror det på vad du dar för tangentbord. Har du ett sådant där alla knappar lutar lika mycket (som jag har) så är det bara ta en skruvmejsel och plocka loss dem och sätta dit dem där de ska vara. Mycket lätt fixat. Har du inte ett sådant får du köpa ett.

  Men egentligen spelar detta ingen roll om du gör rätt. De flesta program som finns att ladda hem för att lära sig skriva har on screen-tangentbord. Sedan behöver du inte titta på tangenterna efter ett tag. Det är inte så knepigt när man väl har rätt fingersättning.

  Svarade jag på rätt fråga nu? :)

  Reply

 5. Linus’s avatar

  Jag anser själv att svdvorak är den rätta vägen att gå för en eventuell svensk standard. ÅÄÖ ligger lite sämre till än i svorak, men det är för mig viktigare att det är helt smärtfritt att byta till amerikansk dvorak då jag ofta använder andra datorer än min egen.

  Ska man vara konsekvent borde man egentligen använda sv_dvorak, då den layouten behåller amerikansk placering av specialtecken som paranteser och slash. Nackdelen med det är att man då inte bara kan placera om bokstäverna på ett svenskt qwerty, utan måste ha amerikanska tangenter.

  Att vara kompatibel med amerikanska layouten är värt en hel del, men har man inget emot svenska placeringen av “shifted chars” så tjänar man egentligen inget på att byta.

  Reply

 6. Svante’s avatar

  Jag har lärt mig att köra i Svorak A1 helt, och bestämde mig att köpa ett typematrix 2030 jag med. Men hu, vad segt att gå tillbaka till sv_dvorak. ÅÄÖ används nog faktiskt tillräckligt mycket för att det skall vara berättigat att köra Svorak om man skriver mycket, men jag har inte sett nån statistik på det. Sanningen är att jag hellre byter tangentbordslayout via systemet, men det är väl läge att byta om man ska ha nån nytta av att kunna släpa med sig det. Fast det är klart, om man ändå har en MacBook och inte måste jobba på jobbdatorer hela dagarna kan man fråga sig om ddet är värt det. Skulle vara om man hamnar på en amerikank arbetsplats då.

  Reply

 7. Squirrel’s avatar

  Ett tips jag hittat på en amerikansk site är att sätta små klisterlappar på tangenterna där de rätta tecknen står. Har inte provat dock.

  Reply

 8. Olle Linge’s avatar

  Svante: Jag håller med Linus i den här frågan. Efter flera års användande kan jag inte räkna antalet gånger jag blivit räddad av att kunna använda ett amerikanskt dvorak. Det finns som default i Windows, vilket inte är sant för någon annan layout än så länge. Det gör att man kan skriva relativt obehindrat även på vilt främmande datorer och sådant.

  Squirrel: Jag tycker inte att det behövs. Lägg ett papper bredvid dig med en bild på hur tangentbordet ser ut och vilka knappar som siter var. Det tar dig inte lång tid att lära dig det och när du väl kan det blir dessutom resultatet bättre, tro mig.

  Reply

 9. Anders’s avatar

  Hur gör ni för att skriva ö utan att ha en sådan tangent?

  Jag sitter på en 12” HP utan ö-knappen tillgängligv

  Reply

  1. Olle Linge’s avatar

   Du menar att du har ett sådant tangentbord där >< saknas, alltså den som används för ö på svdvorak? Tough luck, antar jag. :) Du kan, om du är riktigt flitig eller kör Linux, med ganska stor enkelhet mappa om vilken nkapp som helst till vilket tecken som helst. Du kanske kan låna en av shiftknapparna till ö eller sådant. Jag såg till att min laptop hade den knappen innan jag köpte den.

   Reply