Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Arthur C. Clarke – The Fountains of Paradise Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Arthur C. Clarke – The Fountains of Paradise

Titel: The fountains of Paradise
Författare: Arthur C. Clarke
Utgivningsår: 1979 (2001)
Recenserad: 2005-06-01
Status: I bokhyllan

The Fountains of Paradise är en ganska underlig bok. Den har egentligen ingen handling som är tätt sammanlänkad med en person. Istället ligger fokuset på en dröm om att bygga en rymdhiss. Idén är mycket simpel och presenterade först av en rysk ingenjör vid namn Yuri Artsutanov (så även i verkligheten, alltså). Från en geosynkron omloppsbana byggs ett torn dels ned mod jordytan och dels ut i rydmen (det sista för att agera motvikt). Så länge tyngdpunkten ligger i geosynkron omloppsbana är det inga problem. Målet är enkla och billiga transporter till omloppsbana och därmed är ett stort steg på väg mot stjärnorna taget.

Ingenjören Van Morgan är dock bokens huvudperson och det är hur hans synvinkel vi får följa projektet från idéstadiet. Efter att ha byggt klart den beryktade Gibraltarbron, går han raskt vidane. Problemet är bara att den mest stabila platesn längs ekvatorn ligger på öriket Taprobane (Ceylon, som i boken är flyttat för att passa).

Clarke är som vanligt mycket duktig på att skriva, men jag tycker att bokens inledning är seg. Det händer inte så mycket. Dock blir det bättre och bättre och de korta kapitlen gör boken lättläst och spännande. Vissa kritiker menar att det här kan vara Clarkes bästa bok och jag håller verkligen inte med. Jag tycker den är bra, helt klart läsvärd, men från en författare som denna förväntar jag mig mycket mer för att bli riktigt nöjd.

Tags: , ,