Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Anchee Min – Röd azalea (Red Azalea) Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Anchee Min – Röd azalea (Red Azalea)

Titel:Röd azalea
Originalets titel: Red Azalea
Författare: Anhcee Min
Utgivningsår: 1993 (1994)
Recenserad: 2005-06-06
Status: N/A

Det här är berättelsen om en flickas uppväxt på sextio- och sjuttiotalet i kulturrevolutionens Kina. Boken läste jag som en del av examinationen för kursen vi läser i socialisation. Jag valde den helt på måfå när jag strövade runt bland biografierna på biblieteket. Eftersom Kina alltid intresserar mig, tänkte jag att det kunde vara bra att läsa om en epok som jag inte har så bra koll på. Därför hade jag inte några som helst förväntningar på boken.

I vilket fall får vi följa författarens uppväxt. Den tidiga barndomen skildras knappt alls och det är istället på tonåren som tonvikten ligger. Min är duktig i skolan och hängiven kommunist. Det går bra för henne, till den dag då hon förflyttas till Röda Eldens statsjordbruk. Där är det hårt arbete från soluppgång till solnedgång som gäller. Genom boken får vi sedan följa författarens sökande efter identitet, trygghet och mening.

På det hela taget är boken spännande oc h gripande. Författaren målar upp en hemsk bild av Kina under den tiden. Ibland förväntade jag mig att det skulle komma lastbilar och deportera hela högen till något läger, men så kommer man på att, just det. det är inte trettiotal i Tysklande vi pratar om. Den jämförelsen faller visserligen platt, annat än på känslan, för så hemskt är det inte.

Boken rekommenderar jag till alla som är intresserade av en spännande och tragisk (men också fylld av ljusa stunder) livsberättelse från en epok i Kinas historia som vi vet alldeles för lite om.

Tags: , ,