Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Philip K. Dick – The Man in the High Castle Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Philip K. Dick – The Man in the High Castle

Titel: The Man in the High Castle
Författare: Philip K. Dick
Utgivningsår: 1962 (2001)
Recenserad: 2005-06-06
Status: I bokhyllan

Handlingen utspelar sig samma år som boken skrevs, 1962 och i samma land, USA. Den viktiga skillnaden är att de allierade makterna förlorade andra världskriget. Mordförsöket på Roosevelt 1933 lyckades, USA fortsatte med isoleringspolitik och lämnade Europa i tyskarnas händer. Kvar nere i depressionen hade USA inte mycket att sätta mot Japans effektiva anfall när kriget väl började för deras del.

Resultatet: ett USA delat mellan Japan och Tyskland, ett Afrika nästan helt rensat på liv och Martin Bormann som tysk Rikskansler och världens mäktigaste man. Vi får följa flera personer som lever i denna värld och Dicks persongalleri är som vanligt beskrivet på ett mycket bra och levande sätt. Genom dessa fantastiska personskildringar får vi ta del av det centrala i boken.

Det är två böcker som pekar detta. Den första är I Ching, Book of Changes, den flera tusen år gamla daoistiska spådomsboken. Japanerna är de mer humana av de två supermakterna och de har fört in en stor portion österländskt till USAs västkust. I Ching går visserligen bra att använda som en vanlig spådomsbok, men den har också ett mycket djupare värde än så.

Den andra boken är en bok-i-boken, kallad The Grasshopper Lies Heavy, författad av Hawthorne Abendsen. På samma sätt som Dick använde I Ching för att skriva The Man in the High Castle, använde Abendsen I Ching för att skriva The Grasshopper Lies Heavy. Boken är mycket populär, men bannlyst i hela den tyskkontrollerade delen av världen. För att skydda sig, ryktas det om att författaren har byggt in sig i en fästning i Klippiga bergen: the High Castle. I sin bok berättar Abendsen om en alternativ historia, hur världen kunde ha varit, en värld där axelmakterna blir besegrade och de allierade vinner andra världskriget…

Den här boken har djup, den tål att tänka på ett bra tag. Även om jag kanske inte kommer minnas boken för själva handlingen, kommer jag garanterat att minnas stämningen, personerna och djupet i berättelsen. Utan att avslöja ännu mer och förstöra nöjet att läsa boken, filosoferar Dick kring många frågor: Kan det finnas en bättre värld än denna? Finns det något sådant som en objektiv historia? Rekommenderar Snigel boken?

Javisst!

Tags: , ,