Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Terry Pratchett – Mort Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Terry Pratchett – Mort

Titel: Mort
Författare: Terry Pratchett
Utgivningsår: 1987 (1988)
Recenserad: 2005-06-06
Status: N/A

Mort är en pojke som ingen är speciellt nöjd med, inte han själv heller för den delen. En dag kommer någon på den smarta idén att låta honom bli lärling någonstans och lära sig ett riktigt yrke. På så sätt slipper i alla fall de där hemma problemet med att göra honom till något vettigt. Men ingen vill ha honom. När klockan håller på att slå midnatt och alla andra pojkar är borta, börjar Mort och hans far att dra sig hemmåt.

Då dyker Death (eller Döden, om man så vill) upp. För Morts far tycks han vara förklädd, men för Mort själv upplevs han som en skelett iklädd svart kåpa och med den traditionella lien i ena handen. Mort blir Deats lärling och får lära sig hur han: “usher souls from this world to the next”.

Mort är tonåring och givetvis går något snett. Han förälskar sig i en prinsessa vars själ han förväntas ta hand om när hennes farbror mördat henne. Han ändrar på historien och skapar kaos i världen.

Pratchett är sig lik. Språket är fortfarande mycket bra och underhållande, men det kanske inte är den roligaste av miljöer. Det känns som om han utforskar varje del av skivvärlden och skriver om allt han hittar. Den här gången blev det bra, men det känns som om förnyelse är vad den karln behöver.

Tags: , , ,