Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Arthur C. Clarke – Rendez-vous with Rama Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Arthur C. Clarke – Rendez-vous with Rama

Titel: Rendez-vous with Rama
Författare: Arthur C. Clarke
Utgivningsår: 1973 (2001)
Recenserad: 2005-05-04
Status: I bokhyllan

En hittills oupptäckt asteroid närmar sig hastigt solsystemet och bringar stor uppståndelse hos astronomerna. Den uppvisar inte de egenskaper som kan förväntas av en asteroid. Förklaringen blir ganska uppenbar när de första bilderna visar en geometrisk perfekt cylinder, femtio kilometer lång och tjugo kilometer i diameter. Människan står efter det länge efterlängtade och av somliga fruktade mötet med en främmande civilisation. Beräkningar visar att farkosten måste ha färdats genom rymden i åtskilliga miljoner år och att det omöjligt kan finnas något liv på Rama efter så lång tid.

Rymdskeppet Endeavour är det enda som finns inom räckvidd, ty Ramas bana kommer att föra henne genom solsystem på bara några veckor, för att sedan kastas tillbaka ut i den interstellära rymden. Tiden är knapp när kapten Norton och hans besättning ska göra det alla astronauter drömt om. Tanken att det första direkta eller indirekta mötet med främmande liv skulle spolieras på grund av att de inte skulle hinna, jagar dem hela tiden.

Detta är Clarkes välkända klassiker om det första mötet med en besökare från rymden. Liksom alla Clarkes böcker genomsyras de av trovärdighet och fantasi blandat på ett sätt få andra förmår. Utforskandet av det väldiga Rama är välskrivet, spännande och mystiskt. Händelser på människornas kolonier i rymden bidrar till att öka spänningen. Jag kan tycka att människorna i besättningen fick en lite för liten roll, men man kan inte få allt.

Boken är indelad i många små kapitel, vilket gör boken extremt lätt att läsa snabbt. Skulle man bara läsa några minuter är det ju inte så farligt ifall man läser ut kapitlet, det är ju bara några sidor till… Personligen gillar jag det här skarpt. Jag gillar också boken skarpt och rekommenderar den till alla som eftersöker nämnda utsökta blandning mellan realism och fantasi levererad av en mästare, Arthur C. Clarke.

Tags: , ,