Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Stephen R. Donaldson – Krönikorna om Thomas Covenant (The Chronicles of Thomas Covenant) Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Stephen R. Donaldson – Krönikorna om Thomas Covenant (The Chronicles of Thomas Covenant)

Titel: Krönikorna om Thomas Covenant
Originalets titel: The Chronicles of Thomas Covenant
Författare: Stephen R. Donaldson
Recenserad: 2004-08-23
Status: I bokhyllan

Genom dessa böcker får vi följa Thomas Covenant, den Klentrogne. Han lever på en liten gård någonstans i USA och hans fru har lämnat honom på grund av att han är spetälsk. Vart han än går, undviker andra människor honom och han måste ständigt hålla sig själv under uppsikt för att inte få små skråmor som kan leda till den fruktade kallbranden. Så börjar mystiska saker hända och Thomas kastas från vår värld till Landet, där han istället för att vara en bortdriven och hånad man, hyllas som en återfödd hjälte. De både fingrar han förlorat på grund av spetälskan är tecknet, tillsammans med vigselringen av vitguld.

Landet är en fantastisk värld, fylld med annorlunda varelser och folkslag. Det bästa är kanske att Donaldson kliver ett stort steg ifrån standarduppsättningen med alver, dvärgar och så vidare, utan hans värld befolkas av mer unika varelser. Där finns de stora, starka och välvilliga jättarna likväl som de ondsinta vättarna och de nyanserade människorna.

Den här serien är mycket bra skriven, eller i alla fall väldigt bra översatt och jag ska någon gång ta mig tid att läsa dem igen på engelska. Det finns många som börjat läsa dessa böcker och tycker att de är alldeles för deprimerande. Det är visserligen sant att det är deprimerande på sina håll, men jag tycker samtidigt att det är trevligt med fantasy där hjälten inte vill va hjälte, utan där han på sätt och vis är likadan som alla andra, om inte värre i vissa avseende. Thomas hyllas som hjälte, men insisterar på att Landet med alla dess folk bara är en dröm, och en sådan är det väl inte värt att kämpa för?

Tags: , ,