Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Frank Herbert – Chapter House Dune Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Frank Herbert – Chapter House Dune

Titel: Chapter House Dune
Författare: Frank Herbert
Utgivningsår: 1985 (2004)
Recenserad: 2005-03-18
Status: I bokhyllan

Detta är den sjätte boken i serien och därför så utfärdar jag en spoilervarning för de som inte har läst ettan till och med fyran. I vanlig ordning kommer jag inte att avslöja alltför mycket detaljer om den här boken, så det ska inte behövas någon dylik varning för den här boken. Historien som började med Dune fortsätter och det Arrakis vars yta blev svett av atomexplosionens eld är nu för evigt förlorat. Men sandormarna och den livsviktiga kryddan måste räddas till varje pris. Lösningen för Bene Gesserit ligger hos den enda orm de lyckades rädda innan Dunes yta förstördes.

Samtidigt som systerskapet försöker göra sitt älskade och hemliga Chapter House till ett nytt Dune, jagas de fortfarande av Honoured Matres, välkända sedan Heretics of Dune. En efter en faller deras världar; vad ska de göra för att rädda framtiden för deras mångtusenåriga sällskap? Det finns inget enkelt svar på frågan, men Darwi Odrade tror sig se en lösning. Hon är nu Mother Superior och vi får genom hennes ögon den länge efterlängtade inblicken i hur Bene Gesserit tänker och fungerar. I samma no-ship som sandormen finns den speciella Idaho-gholan och Murbella, båda kända sedan tidigare. Där finns också den sista Tleilaxu-mästaren, Scytale. Alla dessa har sina egna hemliga planer och hela boken vill man få reda på vad den stora planen är.

Boken liknar den innan, men känns fortfarande inte som att de platsar i serien i övrigt. Innehållet är bra, speciellt den information som presenteras gör att de tidigare böckerna får större mening och djup. Själva handlingen är också bra; det enda problemet är att den börjar först efter ett par hundra sidor. Hade jag inte vetat att det var sista boken hade jag kanske slutat läsa efter halva, men nu när jag har läst klart den ångrar jag det inte. Jag tyckte inte riktigt om slutet, eftersom jag hade velat få veta mer om vissa saker, även om jag kan se att slutet har sin charm.

Det är nästan meningslöst att rekommendera boken; har du läst alla fem innan är det lika bra att läsa den här också, för den är värdefull för att knyta ihop serien. Har du inte läst de fem innan var det ganska dumt att läsa den här recensionen om du planerar att läsa de andra böckerna, vilket jag rekommenderar alla att göra.

Hela serien då? Tja, det går nog bra att sammanfatta genom att titta på tilldelade betyg. Ett till fyra var mycket bra, fem och sex intressanta men inte fullt så bra. Frank Herbert har i alla fall gjort ett bestående intryck på mig och jag kommer alltid att minnas böckerna och den inspiration de har givit till de allra mest orelaterade projekt.

Tags: , ,