Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Ursula K. Le Guin – The Left Hand of Darkness Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Ursula K. Le Guin – The Left Hand of Darkness

Titel: The Left Hand of Darkness
Författare: Ursula K. Le Guin
Utgivningsår: 1969 (2004)
Recenserad: 2005-06-11
Status: I bokhyllan

Jag kom i kontakt med den här boken på en något annorlunda väg än vanligt. Vi har läst en hel del genusrelaterat i skolan och flera av de böcker jag har läst har citerat The Left Hand of Darkness. Det är alltid trevligt när science fiction når bortom de inbitna läsarna och givetvis blev jag nyfiken på vad det var för bok som uppnått detta den här gången.

Le Guin beskriver Winter, en värld som på många sätt liknar den jord vi känner. Det finns dock två mycket viktiga skillnader. Den ena är att planeten har ett permanent arktiskt klimat och den andra är att alla invånare är av samma kön. Under en kortare tid varje månad, hamnar de i ett tillstånd kallat kemmer, då fortplantning är möjlig.

Detta skapar något mycket intressant. Den ene av bokens huvudpersoner, Genly Ai, är nämligen ett sändebud från de övriga mänskliga världarna som kommit till Winter för att skapa kontakt med de människor som lever där. Han kommer ensam och möts med rädsla och misstro; få tror på att han verkligen kommer från stjärnorna. För honom är det svårt att tänka sig att alla han möter är både kvinnor och män, men för det mesta en blandning av de båda. Detta annorlunda perspektiv är fascinerande och diskuteras på olika sätt.

Det finns dock ett par saker som hindrar The Left Hand of Darkness från att vara en riktigt bra bok. För det första är språket i mitt tycke alldeles för krångligt. Det är mycket rikt och saker och ting presenteras på ett elegant och skicklig sätt, men när meningar ofta blir över fem rader långa är det bara jobbigt att läsa. Det andra jag inte gillar är att boken egentligen inte har någon handling. Det är visserligen ett intressant äventyr, men det finns inga roliga förvecklingar, inga överraskningar och egentligen inget djup på just det planet. Män det djupet finns på ett annat plan, vilket trots allt gör boken mer än läsvärd.

Det är dock inte speciellt troligt att jag kommer att läsa mer av författaren, om det inte som i det här fallet utlovades ett mycket intressant innehåll i förväg. Den får extremt bra betyg på de flesta ställen, men passar mig egentligen inte särskilt bra.

Tags: , , ,