Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Terry Pratchett – Guards! Guards! Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Terry Pratchett – Guards! Guards!

Titel: Guards! Guards!
Författare: Terry Pratchett
Utgivningsår: 1989 (1990)
Recenserad: 2005-06-23
Status: N/A

Den här boken har jag läst tidigare, men det var länge sedan nu. Jag mindes början tydligt, men ju längre jag kom, desto mer undrade om jag verkligen läste klart den sist. Nåja. Guards! Guards! är första boken i serien om stadsvakten i Ankh-Morpork. Det är här man bör börja läsa Pratchett om ni frågar mig. Det är en trevlig bok, skriven med samma intressanta och välanvända språk. Trots att jag läst över hälften av hans böcker, tröttnar jag inte på att avnjuta dem igen.

I handlingens centrum står stadsvakten. Vi introduceras till dem genom Carrots ögon. Han är en oskyldig pojke från bergen. Hans “far” är dvärgakung, men det blir snart tydligt att Carrot inte alls är en dvärg. Han är två meter lång och bredare än vad de flesta dvärgar är långa. Han skickas hemifrån till staden för att tjänstgöra i den hedersamma stadsvakten. Carrots farbror har berättat mycket om den magnifika staden och det ärofyllda arbetet.

Men det var några hundra år sedan han var där senast och saker har förändrats. Stadsvakten är överflödig i ett system där det finnsa lagliga mord och stölder, men där olagliga mord och stölder straffas av gillen för respektive yrkesgrupp. När en makthungrig man tillsammans med några lättlurade undersåtar frammanar en drake, visar det sig snart att stadsvakten kan vara ganska bra att ha…

Inte läst Pratchett innan? Börja läs den här boken. Det är inledningen på den bästsa delen och ger en bra bild av hans författarskap. Gillar du den här boken är det bara att fortsätta. Gillar du den inte är det bara att beklaga.

Tags: , , ,