Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Philip K. Dick – A Scanner Darkly Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Philip K. Dick – A Scanner Darkly

Titel: A Scanner Darkly
Författare: Philip K. Dick
Utgivningsår: 1977 (1999)
Recenserad: 2005-07-11
Status: I bokhyllan

Min resa genom Philip K. Dicks författande fortsätter, än så länge genom slumpvis valda böcker. Allt jag har läst hittills har varit bra eller jättebra, så också den här boken. I en framtid där regeringen har förlorat kriget mot droger och missbruk, får vi följa en undercoveragent vid namn Fred/Bob Arctor. I världen sprids en farlig och framgångsrik drog kallad Substance D (ofta kallad Death). För att nå botten av de mysterier som finns kring detta preparat, måste Fred också själv missbruka det. En av de allvarligaste konsekenserna är irreversibel hjärnskada och personlighetsförvirring…

Den här boken verkar i många plan. Den underliggande plotten är som vanligt bra och man blir flera gånger rejält överraskad. Dicks starka sida är i vanliga fall hans personlighetsskildringar och den här boken är verkligen inget undantag. Personerna är färgstarka och mycket trovärdigt presenterade. Dicks egna bakgrund som missbrukare bidrar till den kusligt realistiska känslan karaktärerna förmedlar. Avslutningsvis vill jag än en gång säga att Dick är en sann mästare. Hans sätt att skriva är fenomenalt och hans berättelser engagerar och fångar mig alltid på något vis. Bokens innehåll är inte vidare glatt och uppiggande, så jag rekommenderar boken till alla förutom de som far illa av att läsa om andra människor som inte har det så bra.

Fotnot: Av en slump såg jag nu att boken kommer som film under 2006. Titta här för att se vad imdb har att säga om den. Spontant kan jag säga att innehållet mycket väl skulle kunna gå att göra en bra film på. Det gäller att hitta rätt skådisar, speciellt till Barris och Donna. Jag kan för lite för att säga om de som gör de rollerna passar eller inte.

Tags: , , ,