Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Terry Pratchett – The Fifth Elephant Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Terry Pratchett – The Fifth Elephant

Titel: The Fifth Elephant
Författare: Terry Pratchett
Utgivningsår: 1999 (2000)
Recenserad: 2005-08-09
Status: N/A

Beroende lite på hur man räknar, är detta femte eller sjätte boken i serien om stadsvakten. Jag ser det som viktigt att läsa dem i rätt ordning då allting får mer kontinuitet då. På en del ställen ser jag folk som tvivlar på att det ens finns en ordning. Det kan jag säga att det gör. Det är inte en enkel ordning, men böckerna bygger på varandra på olika sätt. Här finns en bra guide till hur böckerna hänger ihop.

I vilket fall är det här första stadsvaktsboken som inte utspelar sig i Ankh-Morpork. Huvuddelen av historien utspelar sig dock i Uberwald. Landet är det mörka och mystiska ursprunget för åtminstone tre av stadsvakterna: Angua, Littlebottom och Detritus. Dvärgarna i landet ska välja en ny kung och Vimes skickas dit som diplomat tillsammans med väl valda representanter ur stadsvakten (redan nämnda). Lord Vetinari får det dessutom att låta som en semester, så Vimes fru kommer också med.

Som tidigare finns en gåta att lösa. Miljön är ny, många av karaktärerna är nya, men Pratchett är fortfarande Pratchett. Det hela blir bra. Jag sorterar boken till alla de andra böcker av författaren som jag räknar som klart värda tiden att ta sig igenom dem. Den höjer sig inte över de andra, men inte heller får den mig att tröttna. Efter att ha läst cirka femton böcker känns det som ett ganska bra betyg ändå. Jag rekommenderar Pratchett till de flestsa, men läs helst från början.

Tags: , , ,

  1. walium’s avatar

    En bok som på ett förtjänstfullt sätt hanterar ämnet kvinnliga dvärgar. Jag rekommenderar boken till alla Pratchett-fans.

    Reply

  2. Snigel’s avatar

    Ah, förstås. Man kan inte ha med allt i en recension, men det är klart intressant :D

    Reply