Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Terry Pratchett – Sourcery Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Terry Pratchett – Sourcery

Titel: Sourcery
Författare: Terry Pratchett
Utgivningsår: 1988 (1989)
Recenserad: 2005-08-13
Status: N/A

Det här är tredje boken om Rincewind, vilket framgår på den här sidan (det är den jag alltid länkar till). I centrum av bokens handling står Coin. Det sägs att den åttonde sonen blir en mäktig trollkarl och Coin är den åttonde sonen till den åttonde sonen av en synnerligen mäktig trollkarl. Han är därför en besvärjare (bättre ord, någon?) som använder den gamla och kraftfulla magin som sedan länge dött. Dess väldiga kraft hotar att förstöra världen. Ännu en gång finner sig Rincewind i mitten av en katastrof som hotar världen med undergång.

I övrigt rullar det på ungefär som vanligt. Jag tycker att det är avgjord skillnad på tidiga böcker av Pratchett (som den här) och senare. Han utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre, både som språktrollkarl och som plotmakare. Här han inte riktigt vad som krävs för att göra det riktigt bra, även om det får godkänt. Jag rekommenderar fortfarande alla att börja med böckerna om stadsvakten (med Guards! Guards!) först.

Sourcery får tre och en halv snigel. På den negativa sidan finns en ganska fantasilös plot och ett något splittrat framförande av densamma. På plussidan hamnar Pratchetts galna fantasi och hans sätt att hantera språket.

Tags: , , ,

  1. Caroline’s avatar

    Skönt att höra att det inte bara var jag som tyckte att plotten var…underlig.

    Reply