Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /hsphere/local/home/ackerfors/snigel.nu/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /hsphere/local/home/ackerfors/snigel.nu/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · My Neighbor Totoro

My Neighbor Totoro

Titel: My Neighbour Totoro
Originalets titel: Tonari no Totoro
Regi: Hayao Miyazaki
Manus: Hayao Miyazaki
År: 1988
Recenserad: 2005-08-15

Tonari no Totoro är nog en av de sötaste filmerna jag har sett. Det är riktigt knepigt att göra filmer jag tycker är söta, risken är stor att det istället blir töntigt. Myazaki lyckades skapa en magisk stämning i Spirited Away och här gör han om det. Men där Spirited Away hade en men strukturerad berättelse med en ondska som skulle bekämpas, är Tonari no Totoro ren och skär glädje på film, utan så mycket annat.

I filmen får vi följa flickorna Mei och Satsuki, samt deras far när de flyttar in ett nytt hus. De vill kunna bo nära modern som är sjuk och måste vårdas på ett sjukhus i närheten. När Mei följer en underlig varelse in i skogen, finner hon Totoro, en underlig figur som bara kan ses av barnen. Så småningom får också Satsuki träffa Mei och äventyret börjar på allvar.

Det som saknas i filmen är en bra handling. Det finns egentligen ingen spänning innan slutet och också det känns frikopplat från det innan. Allt annat finns egentligen. Miljöerna är magiska som alltid när de levereras av Myazaki, likaså idéerna och själva grunden i berättelsen. Jag rekommenderar den här filmen till de flesta, undantaget de som bara vill ha idiotaction eller thrillers. Var beredd på att kliva lite utanför det normala mönstret för en film.

Uppdatering: Jag höjer det här betyget till fyra och en halv snigel. Filmen är helt vansinnigt bra, för den gör mig glad bara jag tänker på den. Visserligen är den inte perfekt, men nu har jag sett den två gånger till och den är nästan värd en femma.

Tags: , ,