Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Ghost in the Shell: Stand Alone Complex Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Ghost in the Shell: Stand Alone Complex

Titel: Ghost in the Shell: Stand Alone Complex
Originalets titel: Kôkaku kidôtai: Stand Alone Complex
Regi: Kenji Kamiyama
Serie: Masamune Shirow
År: 2002-2004
Recenserad: 2005-08-18

För länge sedan lånade jag ett par filmer av min systers dåvarande pojkvän. Jag hade inte alls sett någon japansk tecknad film innan det och mitt första möte var blandat. En av filmerna var i vilket fall Ghost in the Shell. Jag gillade filmen skarpt av många andledningar och såg uppföljaren med spänning när den kom ut. De båda filmerna bygger på serien skapad av Masamune Shirow. Egentligen har jag vetat att det också gjorts en TV-serie rätt länge, jag har bara inte fått för mig att titta på den tidigare.

Att det tog mig tre dagar att titta igenom 26 avsnitt säger egentligen två saker. För det första har Alva börjat skolan; det har inte jag. För det andra är serien rätt bra på sina håll. I handlingarnas centrum står Motoko Kusanagi, en kvinnlig cyborg anställd i en anti-terroristgrupp kallad Section 9. Genom avsnitten får vi följa en ganska komplex historia om mutor, våld och död. Någon på IMDB beskrev GitS: SAC som “CSI meets the Matrix!” och det känns delvis träffande.

Den svaga sidan hos serien är framförallt de frikopplade avsnitten. De är mycket färre än vad man kan tro, men de känns ganska meningslösa när man tittar på dem. En liten tröst kan vara att det mesta faktiskt hänger ihop, även om det inte verkar så. Det mesta i alla fall…

Annars är det mesta bra. Tecknandet är helt okej, musiken är grym och plotten också den helt okej. Karaktärerna är också bra, även om Kusanagi, Batou och Togusa får nästan allt fokus. Det är de två första som är de mest intressanta enligt mig och interaktionen mellan dem är synnerligen underhållande. För att lätta upp stämningen finns några robotar som Krille mycket träffande beskrev som en korsning mellan en stridsvagn, en Nissan Micra och en 16-årig japansk skolflicka. Jag tycker de är mest jobbiga, men det gör i alla fall att man känner att skaparna inte tar allting så allvarligt.

Rekommenderas serien då? Tja, jag tyckte att den var bra och jag tänker titta på andra säsongen också. Jag var dock inte helt övertygad om det hela vägen, men eftersom Krille sade att det mesta föll på plats i slutet, höll jag ut. En styrka är att den blir bättre och bättre ju längre den går. Har du sett filmen/filmerna och är beredd att ge serien en fem timmar eller så som minst, bör du absolut göra det. Om du däremot känner på dig att du är otålig och kommer att lägga ned om första avsnittet inte är perfekt, leta vidare. Storheten i den här serien kommer först som ett helhetsintryck.

Tags: , , , ,