Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Laputa: Castle in the Sky Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Laputa: Castle in the Sky

Titel: Laputa: Castle in the Sky
Originalets titel: Tenku no shiro Rapyuta
Regi: Hayao Miyazaki
Manus: Hayao Miyazaki
År: 1986
Recenserad: 2005-08-20

En ung pojke, Pazu, jobbar vid en gruva. En dag faller en flicka ned från himlen, hon svävar ned, lugnt och fridfullt, men hon har tappat medvetandet. Han fångar in henne och lägger henne att vila inne i sin lilla stuga. Flickan, som heter Sheeta, har en sten som får henne att flyga. Det är många som är ute efter stenen; armén, pirater och en underlig man från regeringen. Det sägs att stenen ska visa vägen till Laputa, en ö i himmelen som försvann för många länge sedan och bara lever kvar som en legend i människornas värld.

Miyazaki bjuder oss på en fantastisk miljö. Allting flyger, eller är inriktat på att andra ska kunna flyga. Människor med fantasi som regissören gör mig avundsjuk, han skulle kunna skriva världen bästa rollspel med de idéer han har. Filmen är vacker, liksom alla andra filmer jag har sett av honom. Filmen är också spännande och känns också mer trovärdig än till exempel Spirited Away. Det finns såklart saker som avviker från vår värld, men de är färre och en tydligare inre logik finns.

Det känns som ett koncept som inte riktigt går att utforska på 124 minuter och jag är ruskigt sugen på att bygga vidare på det. Filmen inspirerade verkligen och var riktigt bra. Som film betraktat var den dock inte ett riktigt mästerverk, utan får nöja sig med fyra sniglar. Detta betyder: “Utmärkt, det här borde du verkligen kolla in.” – och det borde du verkligen göra.

Tags: , ,

  1. VildKatt’s avatar

    Åh, en japansk tecknad film jag inte sett! Soft! Bra betyg också, till råga på allt, jag som gillade spirited away, bland annat. Ska se om jag kan rota upp den någonstans.

    Reply