Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Kursändring i livets strida ström Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Kursändring i livets strida ström

Det har blivit dags att ändra riktning här i livet. I allmänhet känns det som om jag är på rätt väg, men när det gäller utbildning är det inte lika kristallklart. Låt mig ta det från början. Efter gymnasiet visste jag inte vad jag vill läsa, förutom att jag vill läsa något. Psykolog var något som verkade intressant. Jag använde ett år för att jobba och tänka efter och när jag sökte till hösten 2004 så kom jag in.

Varför valde jag psykolog från första början då? Det verkade vara ett intressant och roligt ämne att läsa. Dessutom kunde det tänkas vara intressant att forska kring efter utbildningen. Tanken var också att ifall jag ändrade mig, skulle ett antal poäng i psykologi aldrig sitta fel. Egentligen började jag på programmet med inställningen att se lite vad som hände. Någonstans måste jag börja prova på olika saker för att till sist hitta rätt.

Nu har jag omvärderat situationen lite efter att ha läst två terminer. Jag tycker fortfarande att psykologi är ett trevligt ämne, framförallt på det teoretiska planet och jag ångrar inte att jag läst dessa 40 poäng. I det hade jag rätt. Det som har ändrat sig är synen på forskning och praktiskt tillämpning. Forskning verkade intressant, men redan efter grundläggande metodgenomgångar har jag tröttnat, rejält. Det är lite svårt att förklara exakt vad det är som är fel, men jag finner det hela torrt, tråkigt och väldigt jobbigt att ha att göra med.

Den praktiska tillämpningen av psykologiska perspektiv och teorier har vi förstås bara börjat nosa på. Inget åt det hållet har varit intressant hittills och jag har hela tiden valt att angripa det från en vinkel som passar mig. Faktum är dock att utbildningens syfte är att ta fram psykologer, inte människor som kan mycket om psykologi. Den här biten tar upp större och större del av utbildningen och varje gång det har dykt upp har det känts mer och mer fel. Gruppsykologin är ett ljus i mörkret, men ligger så långt bort och är en så liten del av utbildningen och kan inte ensam motivera resten av studierna. Dessutom vet jag de facto inte hur ljust ljuset är och om jag alls kommer att uppskatta det.

Ett annat, mycket klarare ljus, utgörs av alla klasskompisar. Jag har verkligen uppskattat PBL-pedagogikon och utbytet i basgrupperna. Det är ni som har gjort det roligt att gå till skolan och det är ni som har gjort att jag haft väldigt roligt större delen av det gångna läsåret. Tack till er, det är ni värda tusen gånger om. Vi kommer att bo nära varandra på universitetet och det finns alltid fikaraster och luncher att spendera.

Kontentan av resonemanget ovan har mognat fram under flera månader, men framförallt nu under sommaren. I början var jag inte riktigt medveten om det, men ju mer jag tänker på det, desto mer vet jag att jag har rätt. I så fall är det enda rätta att byta program och läsa något annat. Alternativet till psykologi har alltid varit lärare, något som blivit mer och mer intressant på sistone. Andledningen till att det blir så plötsligt (jag var inte säker på hur det skulle bli när vi började i tisdags), var att jag på grund av missförstånd trodde att lärarprogrammet tog in även på våren, vilket inte är fallet. Jag valde att hugga en reservplats istället för att vänta ett år.

Lärare är ett yrke jag tror att jag passar bra för och kommer att uppskatta mycket, förhoppningsvis även under tiden jag läser. Det är nämligen det jag kommer att göra nu, med start imorgon.

Tags: ,

 1. Juel’s avatar

  Det är både tråkigt och kul att du slutar!
  Tråkigt för att du var trevlig att ha att göra med.
  Roligt för att du känner att du hittat rätt!

  Lycka till!

  Reply

 2. Tore’s avatar

  Tjenix Snigel!

  Det blev en liten chock att du hoppat av. Men som vi pratat förr så verkade det som att du hade ett intresse av att bli lärare. Så helt förvånad blev jag inte.

  Hoppas att det känns rätt när du nu byter! Ha det bra!

  /Tore

  Reply

 3. Hillevi’s avatar

  Hej!
  Men Olle, vilken chock. Och jag som sett fram emot att vi skulle vara i samma basgrupp. Lycka till! Grundregeln är väl ändå to do what the heart tells u to do. Kram

  Reply

 4. Helena’s avatar

  Shit vad tråkigt att inte ha dig basgruppen mer!!! Men jag får väl säga att det finns ingen som är mer pedagogisk än du så lärarna har fått ett värdefullt tillskott till kåren. Ledsen att vi inte får behålla dig men är övertygad om att du blir tidernas bästa lärare.

  Kram på dig!!!

  Reply

 5. Katarina’s avatar

  Du har rejäla doser av både tålamod och smittande barnslighet, tänk att kramas tvärtom med armarna, bara det! Hoppas du får glädje och nytta av de goda sidorna på lärarprogrammet och framför allt som lärare. Jag är otroligt glad över att ha gått i samma basgrupp som du, du gav mig större vidder. Nu önskar jag att du kramas ändå, när vi ses i korridorerna, och jag tror jag förstår att du klurat ett tag för att komma fram till ditt beslut. Lycka till fin-Olle!

  Reply

 6. Magnus Sjögren’s avatar

  Hej Olle, vad kul att få läsa dina tankar om förändrade riktningar i livet. Jag tror att du skulle bli en mycket bra forskare, inom psykologi eller andra ämnen. Du har klurigheten, nyfikenheten och modet att gå egna vägar som lockar. Det tror jag är bra forskaregenskaper och även om det forskningsstrimmor som pyskologprogrammet visat upp hittills är något avskräckande, så finns det ju mycket mer att upptäcka. Det gäller bara att passa sig för positivismen. Håller med Hillevi om det där med hjärtat, det är nog det enda som funkar när huvet har surrat färdigt. Kramar, varma hälsningar och ett stort lycka till.

  Reply

 7. Malin’s avatar

  Jag blev ledsn när jag hörde att du hoppat av. Du var verkligen en tillgång i basgruppen och i klassen. Jag kommer att sakna dina mindmaps. Lycka till!

  Reply

 8. Caroline’s avatar

  Alva skvallrade för mig redan igår, men nu vet jag varför du bytte också. Tycker det låter som ett toppenbeslut. :)

  Reply

 9. Linnea’s avatar

  Hej Olle!
  Ja, chockad blev jag när Marie berättade om detta för mig! Visst var jag medveten om att du tvekat ibland, men inte så pass. Jag hade lätt kunnat se dig som forskare…efter tiden i vår första basgrupp, om du minns… ;-). Men jag kan även se dig som lärare. Du är pedagogisk, nyfiken, glad och klurig och är inte främmande för nya idéer och att ta barnperspektiv. Vi är fler på psykologprogrammet som funderrar på lärare…mycket. Jag är en av dem. Men jag har valt att gå kvar. Jag finner läraryrket lockande, men inte själva utbildningen..Jag hoppas dock starkt på att du får positiva erfarenheter av den. Jag kommer följa dig och se vad du tycker…! Vilka ämnen ska du undervisa i, förutom svenska förstås ;-)?
  Ha det bra Olle! Jag kommer att sakna dig.

  Kram

  // Linnea

  Reply

 10. Linnea’s avatar

  funderar menar jag givetvis..;-)

  Reply

 11. walium’s avatar

  Välkommen in i lärarskrået Snigel.

  Reply

 12. Snigel’s avatar

  Jag tänkte att jag hade sagt mitt med inlägget, men jag känner att jag måste säga tack för alla de fina orden. Jag kommer verkligen att sakna att gå i samma klass som ni. Men som sagt, vi lär ju träffas ändå. Ha det så bra tills dess!

  Reply

 13. Anna’s avatar

  Lycka till, Olle!!
  Livet är inte en autobahn, utan det svänger vilt på små stigar, runt, runt i rondeller och ibland gör det tom loopar tillbaka när man minst anar det.
  Man vet aldrig var det slutar (tekniker kanske :-) ?)
  Jag kommer att sakna dig !!
  En stor kram från en tjockis som snart ska ha barn igen :-)
  ///Anna Schuber

  Reply

 14. Isabell Barrling’s avatar

  Min kära bror!
  Är glad att mamma sa att jag skulle gå in och läsa på din hemsida. Vilka underbara studiekamrater du verkar ha. Jag vet ju vilken bra människa du är men det är väldigt kul att läsa att andra också tycker det. Storasyrran är glad att brosan inte helt ger intrycket av att vara en komplett rollspelsnörd. Massor med kärlek från Issa

  Reply

 15. Anonymous’s avatar

  Jaha då fick man inte skryta med att man värvat en kanonpsykolog (kille)till den psykologiska kåren. Roligt att du hittat ett nytt intressant spår. Jag är inte ett dugg orolig för att du ska hitta rätt i livet. Fortsätt bara som du gör och är!
  Kram Storebror

  Reply