Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Terry Pratchett – Moving Pictures Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Terry Pratchett – Moving Pictures

Titel: Moving Pictures
Författare: Terry Pratchett
Utgivningsår: 1990 (1992)
Recenserad: 2005-08-28
Status: N/A

Ute i öknen nära havet lever en ensam präst. Tre gånger varje dag går han upp på en kulle och utför de nödvändiga ritualerna. Han är den siste i en lång linje av människor med samma uppgift. Från början var de många, men allteftersom tidens sand blåst förbi, har de flyttat, dött eller glömt bort deras uppgift. När så den siste till sist dör, släpps någonting in i världen. Något som helst borde ha stannat kvar i dimensionen mellan världar. Det är en idé, en tanke och ett koncept som med utspärrade klor borrar ned sig i människornas sinnen och genom dem manifesterar sig i världen. Det är Moving Pictures.

Boken har egentligen två huvudteman. Det första är Hollywood, som det drivs ganska kraftigt med. Det görs på ett snyggt sätt och jag misstänker att jag missade en del poänger eftersom jag sett för lite film. Det andra är den mytologi H.P. Lovecraft byggde upp kring Cthulu. Också den är integrerad i berättelsen och passar bra in med det Pratchett har skrivit tidigare.

Den här boken är fristående från de andra, även om vi känner igen en del av karaktärerna. Handlingen är välkonstruerad och välskriven som alltid. Det börjar bli svårt att sätta betyg på Pratchetts böcker, för de är alla bra eller mycket bra. De flesta saknar dock det där lilla som gör dem till riktiga mästerverk. Jag ska inte bli långrandig, för jag använder samma motivering för dessa fyra sniglar som för de flesta andra av hans böcker. I vanlig ordning ska jag rekommendera den här sidan för en guide till Pratchetts författande. Moving Pictures kan tänkas fungera för dem som aldrig läst Pratchett och jag rekommenderar den till alla.

Tags: , , ,