Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Dead Poets Society Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Dead Poets Society

Titel: Dead Poets Society
Regi: Peter Weir
Manus: Tom Schulman
År: 1989
Recenserad: 2005-08-30

Dead Poets Society handlar om en lärares försök att få sina elever att tänka själva och inte bara följa med strömmen som alla andra. Strömmen i det här fallet utgörs av Welton Academy, en internatskola för hårt satsande elever. Läraren undervisar i poesi och litteratur och tar till okonventionella metoder för att väcka eleverna ur deras slummer. Av en slump snubblar de över en gammal bok som beskriver läraren från den tid då han gick i skolan. Det står att han var medlem av the Dead Poets Society. När de frågar honom vad det var, berättar han hemligheten för dem.

Härifrån spinner berättelsen vidare och behandlar många ämnen: lärarens strävan, elevernas personliga mål kontra det som samhället och deras föräldrar tvingar på dem. Den handlar också om livet på en internatskola och en grupp pojkars sätt att göra uppror.

Jag gillade den här filmen skarpt. Robin Williams gör rollen som läraren mycket bra och också de flesta andra roller är bra gestaltade. Handlingen är gripande och inte så förutsägbar att det bli tråkigt. I första hand såg jag filmen som del av en skoluppgift, men såhär i efterhand skulle det inte alls behövas tvång för att se den. Tvärtom rekommenderar jag filmen som får fyra fina sniglar.

Tags: ,