Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Terry Pratchett – Reaper Man Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Terry Pratchett – Reaper Man

Titel: Reaper Man
Författare: Terry Pratchett
Utgivningsår: 1991 (1992)
Recenserad: 2005-09-11
Status: N/A

Reaper Man är andra boken i serien om Death. Handlingen kretsar förstås kring Death, men inte i hans vanliga miljö. De som styr över universum har nämligen upptäckt att han håller på att utveckla en personlighet och det är inget som kan tolereras, det kan ju störa ordningen. Antag att gravitationen började fatta tycka för vissa människor och var extra snäll mot dem, hur skulle världen se ut då egentligen? Death får ett eget timglas och görs till “vanlig” människa (han är dock fortfarande ett skelett).

Bokens inledning är lysande. En mycket träffsäker och satirisk bild över hur bra det var förr är en riktig fullpoängare. Det är också ett tema som återkommer då och då. Fokus i boken är dock det glapp som uppstår mellan det att Death träder ur tjänst och hans efterträdare kommer dit. Ingenting dör, utan livsenergin i världen bara fylls på och på utan att någon slussar ut den till livet efter detta. Vi får följa trollkarlarna som försöker göra något åt det hela och vi får också följa Death då han tar anställning som dräng på en gård.

Reaper man är mycket bra på sina ställen, men den håller inte riktigt måttet rakt igenom. Handlingen är rätt tråkig och inte vidare spännande. Karaktärerna är inte heller så intressanta och även berättarspråket är sämre än i många andra böcker. Jag tycker att det här är den sämsta boken jag läst av Pratchett, men den får ändå tre sniglar och därmed anser jag den vara värd den tid det tog att komma igenom den.

Tags: , , ,