Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

Titel: The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy
Regi: Garth Jennings
Manus: Douglas Adams
År: 2005
Recenserad: 2005-09-22

Jag vill börja med att redogöra kort för min relation till Hitchhiker’s. Både BBC-serien och böckerna har tilltalat mig otroligt mycket och jag har konsumerat dem oändligt många gånger på olika sätt. Det jag framförallt uppskattar med Adams är språket idérikedomen. Han är mycket lik Terry Pratchett i sitt sätt att jonglera med engelskan och är en klar favorit när det gäller att skriva bra och roligt.

Att tro att en film blir på något sätt lik boken är ren idioti. Det är alltid omöjligt att lyckas med detta och det är inte ens önskvärt. Många verkar tro att böckerna är det enda rätta, det heliga upphöjda. En del vet inte ens om att Adams själv har skrivit många olika versioner av berättelsen. Mot bakgrund av detta ser jag alltså filmen som ytterligare en version av en favorithistoria.

Som sådan var den helt klart godkänd. Det var en hel del nytt, kanske hälften eller så. Alla uppläsningar från guiden görs ordagrant från den tryckta boken, men har piffats upp med fina animeringar av olika slag. Givetvis måste Arthur och Trillian få ihop det, men det är trots allt bio vi pratar om så det var nästan givet på förhand.

Skådespelarinsatserna är helt klart över förväntning. Jag gillade inte han som spelade Arthur vidare mycket, men Trillian, Ford och Zaphod fungerar mycket bra. Miljöerna upplevde jag mycket varierat. En del var dåligt gjorda och kulissartade, andra mycket snyggt gjorda. Det som sänker omdömet är dels detta och dels bristande handling.

En del av det nya var riktigt bra, men jag måste säga att det mesta som var bra kom från boken. Filmen misslyckades därför med att tillföra en extra dimension till berättelsen. Insatsen är dock helt klart godkänd och jag kan mycket väl tänka mig att se om filmen igen någon gång, den har sina ljuspunkter. Böckerna har de flesta läst, så de rekommenderar jag inte. Däremot tycker jag verkligen att ni ska lyssna på BBC-serien, för den rockar.

Tags: , , , ,