Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Ute i verkligheten Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Ute i verkligheten

Jag har nu avslutat min sista vecka på den två veckor långa praktikperioden. Den är tänkt som en allmän orientering och förberedande inför de val vi ska göra i vår. Första året på lärarprogrammet är allmänt och likadant för alla, men inför termin tre måste vi välja vilka åldrar vi vill rikta in oss på och vilka ämnen vi är mest intresserade av. Dessa två veckor har varit ovärderliga för detta val.

Den första veckan spenderade jag på Holavedsgymnasiet i Tranås. Det betyder pendlande, upp klockan 05:50 på morgonen. Det betyder också en mycket trevlig skola och välplanerad vecka, även om det i många fall brast när det kom till lektionerna. Det jag försöker säga är att planeringen och tanken bakom den var bra, men det höll inte hela vägen till de faktiska lektionerna vi var med på.

Den andra veckan (den här alltså) var jag på Junkaremålsskolan, också den i Tranås. Jag följde med en lärare på som hade en andra klass. Han hade dem i samtliga teoretiska ämnen och jag följde även med klassen på till exempel idrott och slöjd. Jag har alltid tyckt att det är roligt att vara med barn och den här veckan har varit toppenbra. Jag har också kunnat vara mer aktiv, eftersom innehållet på lektionerna aldrig är något problem.

Igår hade vi ett avslutningsseminarium för VFU:n (verksamhetsförlagd utbildning) och jag delade ut en guldklimp och en fet gråsten. Guldet gick till de lärare som aktivt granskade sitt sätt att undervisa och vara i skolan och kombinera sin egen vision med den gällande skollagen. Man kanske kan tro att det är uppenbart, men skolan idag är proppfull av folk som ger blanka fan i vad som står i skollagen eller vad som är bra, utan bara kör som de alltid har gjort eller vägrar förstå att saker förändras. Detta gäller inte bara gamla lärare, utan även nya som bara inte har förmågan att anpassa sig och förändras i den dynamiska skolmiljön. Grattis, ni får en fin gråsten av mig.

Sammanfattningsvis var det två mycket intressanta veckor och jag har förstått att jag kanske också kan passa på grundskolans lägre åldrar. Gymnasiet ligger nog fortfarande högre i kurs, men praktiken har definitivt breddat min syn på skolan och var jag vill jobba. Ett stort tack till alla som bidragit till att de här två veckorna blev så bra!

Tags: ,

 1. walium’s avatar

  Vem fick gråstenen då?

  Reply

 2. Snigel’s avatar

  Alldeles för många :D Det känns dumt att nämna folk vid namn, men jag upplever det som det är ganska vanligt med lärare och personal av den här typen. Upp till kamp!

  Reply

 3. Alva’s avatar

  Just det – var är gråstenen?

  /Alva

  Reply

 4. Snigel’s avatar

  Ah, jag fattade inte vad ni menade först. Alva påpekade att jag hade glömt att skriva vem som fick gråstenen. Det är klart att det är de som kört fast som får den. Ändrade slutet på stycke fyra så att det nu är rätt.

  Reply