Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Neal Stephenson – The Diamond Age Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Neal Stephenson – The Diamond Age

Titel: The Diamond Age
Författare: Neal Stephenson
Utgivningsår: 1995 (1995)
Recenserad: 2005-10-07
Status: I bokhyllan

The Diamond Age: Or, A Young Lady’s Illustrated Primer är den andra boken jag läser av Neal Stehpenson. Med den här boken befäster han sin position som visionär och mycket skicklig författare. Han målar upp ett framtida samhälle baserat på avancerad nanoteknologi och släpper sedan loss en intressant handling i denna fascinerade och kalejdoskopiska värld.

I handlingens centrum står Nell. Under mycket svåra förhållanden växer hon och hennes bror upp utan någon egentlig far och en mamma som inte räcker till. En dag får hon en mycket speciell bok. Den kallas för the Young Lady’s Illustrated Primer och är ett tour de force i nanoteknologi och anpassar sig till Nells verklighet och de problem hon stöter på. Den följer henne från hon är liten flicka och vidare genom livet. Flera andra personer är inblandade, bland annat mannen som designat boken och andra som ser till att den fungerar. De har alla olika planer och olika mål, olika bitar i det stora pusslet.

Språk, idéer och persongallerier är den här bokens styrka. Stephenson har ett varierat och rikt språk som är trevligt att läsa. Idéerna är det absolut viktigaste i denna bok och jag tycker att det är värt att läsa den om så bara för att få en trovärdig bild av hur ett samhälle med avancerad nanoteknologi kan se ut. Nu handlar det inte bara om det tekniska, utan förstås också om samhället i stort. Persongalleriet är helt okej och fungerar bra i både handlingen och miljön.

Nu har jag prisat boken rätt mycket, men den får ändå bara tre och en halv snigel. Varför? Jag tycker att boken är för lång för sitt innehåll. Den är exakt 500 sidor och handlingen känns lite väl utdragen och tämligen ointressant på sina håll. Slutet väger inte heller upp de förväntningar som skapas under läsningens gång. Handlingen lyckas inte engagera och fånga mig på samma sätt som Snow Crash och boken tappar därmed ganska mycket.

Avslutningsvis vill jag ändå rekommendera boken till de som sett något intressant i den första delen av den här recensionen. Den är helt klart värd tiden det tog att läsa den och många av idéerna är helt geniala.

Tags: , ,