Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · More Stories from the Hugo Winners – Volume 2 Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

More Stories from the Hugo Winners – Volume 2

Titel: More Stories from the Hugo Winners – Volume 2
Redaktör: Isaac Asimov
Utgivningsår: 1971 (1971)
Recenserad: 2005-10-15
Status: I bokhyllan

Nu har jag läst ut del två i andra volymen Hugo-vinnare från 1971. Den innehöll många bra noveller, men jag måste säga att de tidigare novellerna är bra mycket bättre. Många i den här samlingen är för svårtillgänglig för att jag ska tycka om dem. Ellison är den ende som fortsätter att imponera. Asimov fortsätter att lysa som redaktör och skriver mycket roliga och bra förord till varje novell. Den här gången är det andra delen, det vill säga novellerna från 1968 till 1970.

Anne McCaffrey – Weyr Search

En stämningsfull och spännande berättelse om ett folk som sedan länge tappat kontakten med sin hemvärld. Den orden av drakryttare som försvarade världen för många år sedan har formats till legender och myter och människorna tror inte längre på dem. Men faran som hotade för så länge sedan har nu kommit på nytt, men var i världen ska de hitta de av rätt blod som kan ta upp kampen? Fina person porträtt och bra skrivet. Handlingen kanske inte är den mest imponerande, men den är utförd på ett sätt som gör det klart läsvärt.

Philip José Farmer – Riders of the Purple Wage

Det här är en av de underligare noveller jag har läst, någonsin. Egentligen är inte handlingen speciellt viktig, men vi får i alla fall följa en konstnär i ett framtida samhälle. Poängen med novellen är att den ger en intressant och besynnerlig bild av hur samhället kan se ut. Notera att jag skrev “samhälle”, för innehållet är så gott som tidlöst. Trots att novellen skrevs för ungefär 40 år sedan, reagerade jag inte en enda gång på att så var fallet. Ändå lyckas Farmer fånga känslan i ett framtida samhälle mycket bra. Det var mycket svårt att sätta betyg på den här, för jag tror att det är en hel del jag missat. Det skulle kunna vara en trea, men det skulle likväl kunna bra mycket bättre än så. Jag nöjer mig någonstans i mitten och tre och en halv.

Fritz Leiber – Gonna roll the bones

Fritz Leiber är för mig ganska okänd och detta är det först jag har läst av honom. Han bjuder på en tjugo sidor lång berättelse om en alkohol- och spelmissbrukare som ger sig in i ett spel med höga insatser. Novellen är extremt välskriven rent tekniskt och har även intressant innehåll. Den är förmodligen värd att läsa om, för jag känner på mig att en del av allegorin går mig förbi. Jag rekommenderar den dock främst för att det i princip skulle vara omöjligt att skriva en novell av det slaget på ett bättre sätt än Leiber redan gjort.

Harlan Ellison – I Have No Mouth, and I Must Scream

Ellison är en favorit, mästare på korta noveller. I Have No Mouth, and I Must Scream får vi följa fem personer instängda i ett postapokalyptiskt helvete. De datorer som människan byggde för att hjälpa dem har slagit sig samman och utrotat allt liv, förutom fem utvalda som för evigt ska plågas i hämndens tecken. Novellen är utmärkt författad, även om jag inte tycker att temat är överdrivet eggande. Tankar om vad missriktad kreativitet och datorer som löper amok kan leda till har vi sett en del av sedan 1968, även om det förmodligen var mer unikt då. Förutom det är den lysande.

Robert Silverberg – Nightwings

Silverberg bjuder oss på en stämningsfull och sällsam upplevelse i en väldigt avlägsen framtid. Jorden har genomgått många cykler av uppgång och fall. Landskapet är bestrött med artefakter från ett fjärran förflutet. En del av befolkningen har som uppdrag att regelbundet undersöka himmelen för en invasion som väntas. Huvudpersonen är en av dessa Watchers som tappat tron på sitt yrke efter en livstid av fruktlöst sökande. Novellen är fantastiskt bra skriven och karaktärerna är fantasirika och bra beskrivna. Jag finner varken handlingen eller innehållet vidare intressant, så den här får tre starka sniglar.

Poul Anderson – The Sharing of Flesh

Kan en mans dåd döma ett helt folk? En expedition till en koloni som förlorat kontakten med jorden och gått tillbaka långt i utvecklingen, leder till ett dödsfall i besättningen. Den avlidnes fru tar upp jakten på förövaren för att hämnas sin brutalt mördade make. I den här novellen tar Anderson upp ett par tänkvärda teman. Vilken roll spelar en mer utvecklad kultur för utvecklingen hos en mindre utvecklad? Är det rätt att gå in och påverka utvecklingen i en riktning man själv anser nödvändig? Novellen är inte överflödig på något sätt, precis lagom lång. Språket är helt okej, men passar mig inte lika bra som i andra noveller. Texten får fyra sniglar för temat och det sätt det presenteras på.

Harlan Ellison – The Beast that Shouted Love at the Heart of the World

Det är imponerande att en författare kan skriva så många noveller som blir nominerade till stora priser som Nebula och Hugo Award. Det här är den andra novellen av Ellison bara i den här samlingen, det finns många fler i andra. Novellen är ytterst märklig och hänger inte alls ihop som man är van vid att noveller ska göra. Det centrala temat är galenskap och berättelsen inleds med en man som glatt dödar så många han kan innan han åker dit. Han sista ord är att han älskar världen alldeles för mycket. Återigen kunde en novell som den här bli helt meningslös och dålig om fel person skrev den. Men nu är det Harlan Ellison som har gjort det, och han är definitivt rätt person.

Samuel R. Delany – Time Considered as a Helix of Semi-precious Stones

Delany är ny för mig och jag måste medge att han inte lyckades imponera på första försöket. Liksom många andra noveller i den här samlingen är språket ypperligt och likaså stilen och genomförandet. Det novellen brister på är innehållet. Det finns förmodligen ganska mycket referenser till annat och djupa budskap, men de går mig helt förbi. Det blir helt enkelt för svårtillgängligt för mig. Det ger egentligen inte så mycket att förklara vad den handlar om, för det är ändå inte handlingen som är det viktiga.

Tags: , , , , , , , , ,

Comments are now closed.