Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Stories from the Hugo Winners – Volume 2 Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Stories from the Hugo Winners – Volume 2

Titel: Stories from the Hugo Winners – Volume 2
Redaktör: Isaac Asimov
Utgivningsår: 1971 (1971)
Recenserad: 2005-10-12
Status: I bokhyllan

Detta är en sammanställning av de noveller som vunnit Hugo Award mellan 1962 och 1967. Eftersom det är en samling prisbelönta noveller kan man utgå från att de flesta är bra på något sätt. Ibland är det inte helt uppenbart varför de fått pris och det kan bero på att jag inte förstår novellen ifråga. Jag har satt betygen efter vad jag tyckte om dem när jag läste dem. Det är möjligt att en omläsning skulle få mig att omvärdera, men det lär dröja.

Isaac Asimov står för förord och en introduktion till varje författare. Jag har aldrig gillat honom, men här strålar han som en sol. Om han kunde skriva böcker med samma stil som han skriver introduktionerna här skulle jag läsa allt jag kom över. Han har nästan alltid något roligt att säga om varje författare och jag skrattade högt flera gånger inför varje novell. Nu ska jag inte prata mer om själva samlingen, utan hoppa vidare till en genomgång av alla noveller däri.

Jack Vance – The Dragon Masters

Detta är en novell fylld av coola idéer och det tycker jag om. Handlingen utspelar sig på en värld där människan avlat fram drakar som det ultimata vapnet för strid. Krig är centralt i berättelsen och det rör sig framförallt om en gammal fejd mellan två släkten. Förutom dessa finns även fredliga och intelligenta varelser. Dessutom finns ett yttre hot. Huvudpersonen Bambeck har en del intressanta tankar och det är kring dem själva novellen kretsar. Planetens fredliga släkte är också bra. Det är just i de olika släktena och deras egenheter som styrkan i novellen ligger. Den saknar dock en bra plot, men är ändå bra skriven. Inte det bästa jag läst, men inte dåligt på något sätt.

Poul Anderson – No Truce With Kings

Mer krig, denna gång i form av ett postapokalyptiskt inbördeskrig i Amerika. Feodalism råder i det samhälle som finns kvar och släkter slåss med varandra. I bakgrunden finns riktigt häftiga utomjordingar. Stämningen är mycket bra och jag fångades direkt av de första styckena. Den blir dock lite utdragen eftersom krig blir en så stor del av berättelsen. Hade Anderson fokuserat mer på plotten i bakgrunden hade det här kunnat bli en riktig höjdare. Nu får den nöja sig med tre sniglar.

Gordon R. Dickson – Soldier, Ask Not

Krig är ett populärt tema. Tam Olyn är en nyhetsreporter från Interworld News Network skickad för att täcka konflikten mellan Friendles och Exotics. Dessa är särpräglade grenar av den mänskliga evolutionen. Olyn bevittnar sin broders död på slagfältet och arbetar för att hämnas honom. Novellen tar upp mycket tänkvärt om krig på det stora hela och är lätt den bästa av krigsnovellerna i den här samlingen.

Harlan Ellison – “Repent Harlequin!” Said the Ticktockman

Harlan Ellison är en favorit. Repent Harlequin! är en fullkomligt lysande novell på alla sätt och vis. Den kritiserar och driver med nutidens extrema fokusering på klockan och tiden. Allting ska vara exakt, varje minut är viktig, tid är pengar. I Ellisons vision dras varje minut du kommer för sent bort från din tid du har att leva. En man får nog och bestämmer sig för att göra uppror mot systemet. Repent Harlequin har allt: bra språk, bra plot, bra idéer och väl framförd samhällskritik. Läs, nu!

Jack Vance – The Last Castle

På sätt och vis är The Last Castle lik The Dragon Masters av samma författare, fast ändå inte. Den har ett liknande tema, men fungerar precis tvärtom. Ett främmande släkte har inordnats under människans styre, men nu gör de uppror. Aristokratin sysslar med högt utvecklade konstformer och har lite eller ingen uppfattning om att livet kan fungera på ett annat sätt. De bor i få men stora slott som anses oövervinneliga, men ett efter ett faller de tills bara ett återstår. Att de kommer att förgås om de inte ger upp de gamla traditionerna är uppenbart, men kommer de ha mod nog att göra det? Vance skriver bra, men har sällan en handling som jag uppskattar. The Last Castle är något av det bättre jag läst av honom, betydligt bättre än en del romaner.

Larry Niven – Neutron Star

Niven är en av de relativt få hårda SF-författarna som fått pris under den här eran. Hård SF har vetenskap i fokus. Handling och plot bygger ofta på vetenskap och det är också en poäng i att resonemangen ska vara hyfsat korrekta. Titeln skvallrar om vad novellen handlar om: en neutron stjärna. Poängen med neutronstjärnor är att man har räknat fram att de måste finnas, men det är mycket svårt att faktiskt hitta dem. Novellens huvudperson skickas för att undersöka denna mystiska himlakropp. Idén är grym och utförandet likaså. Man får också en fin hint till andra delar av Nivens universum som gör mig sugen att läsa mer.

Tags: , , , , , , , ,