Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Fredrik Lindström – Världens dåligaste språk Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Fredrik Lindström – Världens dåligaste språk

Titel: Världens dåligaste språk
Författare: Fredrik Lindström
Utgivningsår: 2000 (2001)
Recenserad: 2005-11-28
Status: N/A

Jag kan ha fel, men jag tror att jag fick den här boken i julklapp förrförra julen eller möjligen året innan det. Efter många goda ord blev det en bok jag såg fram mot att läsa – så småningom. Av någon anledning blev det inte så och det var inte förrän den dök upp som kurslitteratur som det faktiskt blev av. Nu kan jag inte hitta mitt exemplar, utan var tvungen att låna boken. Nåväl, det var en bra bok trots allt.

Lindström har många poänger i sin bok, men jag ska nöja mig med att prata om den som tilltalade mig mest. Han menar att rätt och fel i språket alltid är relativt situationen i vilket det används. Det här är väldigt sant. Det är också en känga till många språkfascister och det är ju svårt att bli ledsen för. Fungerar språket är det ett bra språk. En bra språkbrukare blir då någon som kan använda ett passande språk i många situationer. Med detta synsätt blir kanslisvenska inte bättre än MSN-svenska (eller sämre för den delen), bara annorlunda. Och det är ju precis så det är.

Boken tar upp många intressanta saker om svenska språket. Författaren talar om språkets utveckling, om talspråk och om mycket annat. Är man det minsta intresserad av språket tror jag att man kommer att uppskatta boken. Jag tror att även många andra skulle göra det, varför jag rekommenderar den till alla. Den är lättläst, stundtals humoristisk och för samtidigt fram tankar jag känner att jag oftast kan ställa mig bakom.

Tags: ,