Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Kapitel 2: Eldstoft Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Kapitel 2: Eldstoft

Detta är egentligen det tredje mötet i vår Magneter och mirakel-kampanj. Det andra var så kort att jag valde att foga in det här istället. Sist befann sig rollpersonerna i en trängd situation.

Frågan som ställdes i slutet av förgående möte besvarades så här: De löste det genom att gå tillbaka. Alla utom Kemen (han gick ensam eftersom han var vid bäst kondition och skulle klara av det) gick till grottan de hade som utgångspunkt dagen innan. Sedan tog de sig upp på magnetbanan med hjälp av rep de hittat i vaktstugan. Väl uppe släpade de den skadade i en provisorisk släde. Det gick bra ända till tåget kom susande och gjorde processen kort med dem som inte kunde kasta sig över kanten. Gali låg surrad på en släde och hade inte mycket att sätta emot. Med hjälp av förberedda rep kunde de ta sig upp och fortsätta mot staden.

Staden heter Klipphjärta och är en av de för området karaktäristiska ravinstäderna. Den ligger på ena sidan av en mäktig ravin, uthuggen ur berget. Genom den rinner två floder, runt varandra i en dubbelspiral. I gångar och tunnlar från dessa vattendrag bor människorna. Doktorn känner till en man vid namn Snöuggla som kan stå för mat och logi för flyktingarna. Där träffar de också på Vebal, en klankrigare norrifrån. De spenderar en del tid med att bekanta sig med staden. Doktorn talar med några av sina kontakter och hör sig för om någon av dem vet hur man gör eldstoft, ett ämne han själv varit ute efter länge. En apotekare påstår sig ha använt det en gång och att han vet var det kommer ifrån. Dagen därpå hör sig doktorn för ännu mer och apotekaren säger att han under morgonen fått kontakt med en man som är intresserad av att köpa eldstoft och att om doktorn vill kunde de ge sig ut på en expedition för att finna råvaror.

Rollpersonerna är misstänksamma mot syftet med uppköpet och blir snart ännu mer misstänksamma när Snöugglas bostad blir brutalt genomsökt och pengar stulna. Sådant händer nästan aldrig i en stad som denna; människorna här är hederliga och stolta. Dagen därpå beger de sig iväg söderut mot det vattenfall där en viktig råvara fanns. Färden dit är händelselös, men det uppstår en del problem när de ska få tag på leran från fallet. Vattenfallets ande är svag och kan knappt kommunicera med dem, men till slut förstår de att de kan göra något åt saken. De finner en relativt nybyggd fördämning uppströms som leder det varma vattnet åt ett annat håll. När de förstört den, strömmar ångande vatten (Nordanlands floder är nästan alltid ångande heta, då landet vimlar av varma källor och den geologiska aktiviteten är mycket hög) mot fallet och mångdubblar vattenmängden. Anden blir tacksam och låter dem ta vad de vill ha.

Hemfärden går bra också den, förutom att det blir uppenbart att någon söker efter Garde (som inte följer med på turen). Lyckligtvis är han inte där, men de blir ombedda att anmäla honom om de får reda på var han befinner sig. Det är dock inte klart varför stadens härskare vill ha tag på honom. Det blir kväll – doktorn och apotekaren arbetar med ett underligt recept natten lång, för att till slut komma fram med något som liknade det eldstoft som de eftersträvar.

Tags: ,