Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Terry Pratchett – Wyrd Sisters Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Terry Pratchett – Wyrd Sisters

Titel: Wyrd Sisters
Författare: Terry Pratchett
Utgivningsår: 1988 (1989)
Recenserad: 2005-12-21
Status: N/A

Och där bröts Pratchetts mycket långa svit av böcker som jag gillat (det vill säga de har fått som minst tre sniglar). Wyrd Sisters är den första ordentliga boken om häxorna, bara Equal Rites kommer före och detta är inte en direkt uppföljare. När kungen blir mördad försöker häxorna lägga sig i rikets politik för att se till att en kung som bryr sig om folket och landet hamnar på tronen. Problemet är att kungens son bara är ett barn, men sedan när har det stoppas tre häxor?

Jag ska börja med det som är bra. Personlighetsgalleriet är annorlunda mot andra böcker och därför bra. Beskrivningar av dem ger en bild av hur de fungerar, även om de inte är med speciellt mycket. Språket är också bra, men jag tycker inte att han lyckats lika bra som vanligt. Det dåliga är att jag inte gillar vare sig karaktärerna eller handlingen. Den känns blek och långt ifrån originell.

Det ska sägas att jag läst den här boken en gång innan när jag var tio eller så, men jag tror att det skulle påverka den positivt istället för negativt. Jag minns att jag tyckte om den då. Nu gör jag det inte och jag tvivlar på att jag kommer att ta mig vidare i den här grenen av Pratchetts författarträd. Jag ger den förmodligen en bok till, vilket är ett bra tecken på den respekt jag har för Pratchett som författare.

Tags: , , ,

 1. Caroline’s avatar

  Och jag håller inte alls med. :) Jag tyckte inte alls särksilt bra om Equal Rites, men den här däremot var riktigt härlig. Det är klart att den inte är originell, det är ju en parodi. :P Jag läste dock den här innan originalet vilket hade en intressant effekt på originalet. :D

  Reply

 2. Snigel’s avatar

  Jag måste erkänna att jag bara läst utdrag ur Macbeth, så alla finare nyanser av en parodi går mig helt förbi. Det är mycket möjligt att den skulle göra sig mycket bättre om jag var mer påläst eller tog mig tid att bli det i efterhand. I så fall upptaderar jag betyget :) Kul att du inte håller med i alla fall :)

  Reply

 3. walium’s avatar

  Jag tycker också att den här och de övriga böckerna om häxorna hör till Pratchetts bästa så jag förstår inte alls ditt ogillande. För så annorlunda är den här boken hursomhelst inte, även om det är ett mindre persongalleri än i senare böcker.

  Reply

 4. Snigel’s avatar

  Jag tror mest att jag inte gillar personerna som är med och då blir det svårt att gilla böckerna, även om själva innehållet kanske ntie är så annorlunda.

  Reply