Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Isaac Asimov – I, Robot Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Isaac Asimov – I, Robot

Titel: I, Robot
Författare: Isaac Asimov
Utgivningsår: 1950
Recenserad: 2005-12-25
Status: N/A

Det här är nog min största litterära överraskning i år och med bara några dagar kvar är det inte så lite. Allting annat jag läst av Asimov har pendlat mellan tråkigt och mediokert. Det känns därför bra att klämma i med fyra och en halv snigel på I, Robot. Någon sade att allt Asimov skriver om robotar är bra och resten bara är utfyllnad. Hittills håller jag med och jag är glad över att äntligen börja förstå varför han är så högt ansedd. Lita på att jag kommer att läsa mer Asimov i framtiden.

Boken i sig är en samling noveller som har några gemensamma teman. Alla handlar om de tre lagarna som styr alla robotar. 1) Ingen robot får skada en människa eller genom sin inaktivitet låta en människa komma till skada. 2) En robot måste göra som den blir tillsagd av sin herre, såvida inte det strider mot den första lagen. 3) Robotens handlande strävar alltid mot självbevarelse, om detta inte strider mot någon av de andra lagarna.

Genom novellerna vrider Asimov på dessa lagar och visar hur svårt det är att sätta upp lagar för existens. Eftersom vårt eget beteende i stort sett är baserat på samma lagar, även om de inte är explicita, blir novellerna intressanta även om man inte tycker att robotar är intressanta i sig. Jag vet inte riktigt vem jag vill rekommendera den till: insatta har nog redan läst den och icke-insatta har annat att läsa först. Jag uppskattade den dock oerhört mycket.

Tags: , , ,

  1. Göran’s avatar

    Jag vet inte riktigt vad du menar med “icke-insatta” men jag läste denna bok som min första Asimov bok och tyckte den var underbar, några av de andra jag hunnit läsa har jag blivit lite missnöjd med men de flesta har varit riktigt bra. Det är lite roligt att jag läste boken efter att ha sett den nya hollywood action filmen som bygger på boken men är ironiskt usel

    Reply

  2. Snigel’s avatar

    Vad jag menade var att för den som inte läst någon SF alls, finns det enligt min mening bättre böcker. Det beror naturligtvis på vem man är och antagandet bygger på gissning från min sida. Jag har ännu inte sett filmen, men jag kommer nog att utsättas för den förr eller senare i vilket fall :)

    Reply