Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Robert A. Heinlein – Starship Troopers Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Robert A. Heinlein – Starship Troopers

Titel: Starship Troopers
Författare: Robert A. Heinlein
Utgivningsår: 1959
Recenserad: 2005-12-30
Status: N/A

Utgångsläget för den här boken var mycket fördelaktigt. Dels har jag läst en hel del av Heinlein innan och gillat nästan allt jag kommit över och dels har jag hört mycket bra om boken i sig. Jag ska kommentera filmen i slutet, men låt mig först koncentrera mig på boken.

Bokens huvudperson är Juan Rico, en ung man som nästan på impuls tar värvning i i armén. Han hamnar i träning för MI, eller Mobile Infantry och huvuddelen av boken handlar om träningen och hur han förändras från något omogen tonåring till specialtränad soldat. Denna skildring är otroligt bra skildrad och mycket intressant.

Ganska liten del av texten handlar egentligen om krig och det är knappast de bitarna som gör boken så bra som den är, långt därifrån. Istället är det intressanta tankegångar kring viktiga ämnen som gör den bra, utöver den nämnda skildringen. Genom boken återkommer flera gånger diskussioner och teorier på hur människan fungerar, i såväl krig som fred. Dessa är på sina håll kontroversiella, men är i vilket fall väl värda att fundera på.

Starship Troopers fick 1960 års Hugo Award, vilket inte förvånar mig det minsta. Sedan dess har mycket annat material släppts som är influerat av innehållet i boken. Jag väljer att referera till wikipedia för mer information om boken och dessa efterdyningar. De flesta känner bara till filmen, vilket är mycket synd. Den handlar visserligen om samma sak, men den misslyckas kapitalt med att fånga det som gör boken bra. För lite eftertanke och för mycket hjärndöd action, som det så ofta blir när böcker av det här slaget filmatiseras.

Heinlein fortsätter att imponera och det här är förmodligen den bästa av hans böcker jag läst hittills. Jag har några andra på lager och bli inte förvånade om de dyker upp här inom kort.

Tags: , , , ,