Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · J.K. Rowling – Harry Potter and the Philosopher’s Stone Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

J.K. Rowling – Harry Potter and the Philosopher’s Stone

Titel: Harry Potter and the Philosopher’s Stone
Författare: J.K. Rowling
Utgivningsår: 1997
Recenserad: 2006-01-04
Status: N/A

Vem har kunnat undgå Harry Potter? Jag, i alla fall tills helt nyligen. Visserligen hör man alltid något om böckerna eller filmerna, men jag har faktiskt hållit mig helt borta från det och jag visste inte mycket mer om böckerna än att de handlade om en pojke som kommer till någon form av skola för magi. Jag visste också att många uppskattade böckerna, båda barn och ungdomar såväl som vuxna. Det var dags att se vad det här var för något.

Jag ska inte ödsla tid på att förklara vad boken handlar om, för det vet nog de flesta i alla fall. Istället ska jag direkt säga att jag gillade den skarpt. Visst, det är en bok i huvudsak riktad till ungdomar, men den är spännande och innehåller mycket bra idéer som gör den läsvärd och mer därtill. Jag vill påstå att den är så bra dylik bok kan bli. Att den inte får högre betyg beror på att den inte behandlar något tillräckligt intressant för att få mig upphetsad på allvar.

Varför är den bra då? Svårt att säga. Jag tror att faktumet att den är bra skriven gör väldigt mycket. Utöver det är det idéerna som gör den bra. Den är annorlunda och den är satt i vår värld, vilket är ett plus. På minussidan måste jag ändå säga att allting är extremt stereotypt och att det visserligen passar barn och ungdomar, men knappast mig. Det är lite väl enkelt ibland. Svart och vitt. Gott och ont.

I vilket fall kommer jag nog att läsa även nästa bok, även om det kanske tar ett tag. Filmerna kan jag också tänka mig att se så snart jag har läst tillhörande bok. Jag rekommenderar egentligen Harry Potter till alla. Första boken går snabbt att ta sig igenom och jag tror de flesta kan få ut något vettigt ur den. Skål för den här gången och god fortsättning.

Tags: , , ,

 1. Gastono’s avatar

  Blir en till kommentar idag då.
  Jag håller med dig på det du sagt och vill dock ge creds för något som du inte kan ge creds för.
  Det är nämnligen utveckling i stilen att skriva.
  Aldrig har jag sett serie böcker som utvecklas på så många sätt och så tydligt för varje bok.

  Det passar väldigt bra in eftersom det är, just, ungedomar det handlar om och, just, ungdomar utvecklas som tusan ;)

  Ett mycket hett tips är att fortsätta läsa böckerna även om ni skulle bli lite besvikna på första.

  Reply

 2. Snigel’s avatar

  Men… jag har ju bara läst första boken. Det är väl ganska uppenbart att jag inte kan kommentera böcker jag inte har läst :)

  Reply

 3. Gastono’s avatar

  Ahh, men deta är ju det jag säger, käre vän.
  “Jag håller med dig på det du sagt och vill dock ge creds för något som du inte kan ge creds för.

  Tänk speciellt igenom det som jag skrivit i fetstil…
  Jag var alltså medveten om detta hela tiden och “kompletterade” din rescension med ytterligare info!
  Poängen är alltså inte att säga att du inte tog upp detta utan att det skulle tas upp!
  Förstår du nu vad jag menar ;D

  /Gastono, som är på humör för att retas :)

  Reply

 4. Snigel’s avatar

  Bjäbb, bjäbb, bjäbb…

  Reply