Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Frank Herbert – Dune Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Frank Herbert – Dune

Titel: Dune
Författare: Frank Herbert
Utgivningsår: 1965 (2003)
Recenserad: 2004-05-11
Status: I bokhyllan

Varför jag väntade med att läsa Dune så länge är ett mysterium i efterhand. Första gången jag kom i kontakt med Dune var kring 1990 då jag spelade äventyrsspelet till dator. Jag kunde ju inte så mycket engelska då, men det gjorde inte så mycket eftersom jag spelade med pappa. Lite senare spelade jag även uppföljarna från andra företag och gillade stämningen starkt. Jag gick till och med så långt att jag såg filmen (som suger) också. Hela tiden visste jag att böckerna fanns där och att de ansågs vara väldigt bra, men jag fick inte för mig att läsa dem förens hösten 2003.

Dune är den första boken av sex. I handlingens centrum står Paul Atreides, son till Duke Leto Atreides. Deras släkt är på väg till planeten Arrakis, eller Dune som den också kallas. De har lurats dit genom en invecklad komplott skapad av Atreides värsta fiender, Harkonnen. Dune är en ökenvärld där inte en droppe regn faller, men i vars öknar den eftertraktade kryddan finns. Denna krydda är nyckeln till interstellära resor och gör Dune till den viktigaste planeten i hela universum.

Paul är bara femton år och förstår lite av de handlingar som utspelar sig runt omkring honom och krossar den chans de har till överlevnad i Arrakis öknar. Harkonnen slår till och den unge Paul och hans mor Jessica är två av de mycket få överlevande. De flyr till öknens urinvånare, kallade Fremen. Bland dem finns en profetia som säger att en man ska komma, the Voice from the Outer World, och leda dem till den sanna friheten. Men detta är bara början på en av de mest intressanta och spännande berättelserna jag läst…

Genom denna får vi följa unge Paul, hur han utvecklas från en osäker tonåring till en vuxen man. Genom hans ögon får vi insupa mystiken och den fantastiska atmosfären Herbert har lyckats ingjuta i sitt livs skapelse, Dune. Eftersom vi får följa Pauls tankar ingående, är det lätt att identifiera sig med honom och hans situation.

Språket i boken är mycket bra och passar helt perfekt för den här typen av böcker. Tekniska detaljer beskrivs mycket kortfattat eller hoppas helt över och det är tydligt att det inte är här bokens fokus ligger. I bokens inledning får Paul berättat för sig att inget är som det verkar vara: “Feints, within feints, within feints…” och så är verkligen också boken. Herbert är en mästare på att presentera en komplex och mångfacetterad handling.

En annan sak som gör Dune till ett sant mästerverk och placerar Frank Herbert mycket högt på min himmel av författare, är trovärdigheten. De filosofiska principer och teorier som diskuteras och appliceras är väl genomtänkta och kan tänkas fungera i vår egen värld, i den mån det går att jämföra. När jag slog ihop den över 500 sidor tjocka boken efter att ha sträckläst den på några dagar, var jag glad att jag redan hade de resterande böckerna. Läs den här boken, nu!

Tags: , , , ,