Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · George Orwell – 1984 Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

George Orwell – 1984

Titel: 1984
Författare: George Orwell
Utgivningsår: 1948
Recenserad: 2006-01-11
Status: I bokhyllan

Egentligen är det fantastiskt att jag undvikit den här boken i snart 22 år. Jag vill inte säga att det är synd att jag inte läste den tidigare, eftersom jag är övertygad om att uppfattningen av en bok är intimt förknippad med sinnesstämningen hos läsaren. Med det vill jag säga att boken inte alls hade varit densamma om jag läst den på högstadiet. Kanske hade den varit bättre, men förmodligen inte.

1984 är en bok som egentligen inte kräver någon presentation på grund av att den är så känd. Mycket kort kan man säga att den behandlar den perfekta totalitära staten och hur det är att leva i en sådan. Skildringen är bra skriven, väl genomtänkt och väcker många tankar på alla plan. Handlingen är också okonventionell, vilket alltid är intressant. Jag kan egentligen inte sätta fingret på någon del av boken som inte var bra. Allt finns. Tack George Orwell.

Tags: , , ,

 1. Caroline’s avatar

  Wow, vilken snygg utsida!

  Reply

 2. Xhakhal’s avatar

  Jag tror det här är en av de få recensioner jag läst av dig där du -inte- motiverat varför du inte gav den en sista halvsnigel.

  Reply

 3. Snigel’s avatar

  Det var ju typiskt dåligt av mig. Så här långt i efterhand kan jag kanske inte uttala mig så exakt, men det är väl lite som i Brave New World att själva innehållet är intressant, men att handlingen inte håller samma mått. Det betyder ju inte att handlingen är dålig (jag säger ju uttrylkligen motsatsen här), men den är knappast tillräckligt bra för att ensam motivera en femma till exempel. Underligt med en så kort recension för en så bra bok, man kan fråga sig vad för andra saker jag hade för mig i januari för tre år sedan. :)

  Reply

 4. Kurtan’s avatar

  Vill du ha lite mer kött på benen om orwells liv o de erfarenheter som ligger bakom boken så rekommenderar jag vår korta artikel:

  http://www.polkagris.nu/wiki/index.php/George_Orwell

  Om inte annars så är den värd att kolla in bara för att få se orwell med hitlermusche.

  Reply