Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Philip K. Dick – Ubik Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Philip K. Dick – Ubik

Titel: Ubik
Författare: Philip K. Dick
Utgivningsår: 1969
Recenserad: 2006-01-13
Status: I bokhyllan

Ubik är utan tvekan den konstigaste bok jag läst av Philip K. Dick – och han är en av de underligaste författarna jag känner till. Han är också en av de allra bästa och han har aldrig gjort mig besviken hittills. Detta är inklusive Ubik. Jag har i skrivandets stund inte bestämt vilket betyg jag ska ge den, vilket säger en hel del om boken.

I centrum av handlingen står Joe Chip, en anställd vid Runciter Associations. Företaget uppgift är att motverka olika typer av psi-krafter (telepati, prekognition, etcetera) andra människor genererar. Dessa andra är anställda av Ray Hollis, Runciters värsta konkurrent. Tillsammans med sitt bästa manskap blir han lurad till ett jobb som slutar med katastrof då en bomb exploderar och… ja, vad hände egentligen?

Det är uppenbart att någon eller några har dött. Men vem lever och vem är död? Varför går tiden baklänges och hur kommer det sig att världen om kring Joe förfaller, så också hans kamrater? Och vad är egentligen Ubik?

Dick leker ofta med verkligheten och det här är inget undantag. Boken är riktigt knarkad och samtidigt humoristiskt skriven. Dicks starka sida är som vanligt ett helt perfekt språk och skarpa porträtt av huvudpersonerna. Jag rekommenderar inte den här boken till de som inte läst något av Philip K. Dick innan. Då är det bättre att börja med Do Androids Dream of Electric Sheep?, som är otroligt bra samtidigt som den är ungefär tusen gånger mer lättillgänglig än Ubik.

Tags: ,