Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · H.G. Wells – The Time Machine Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

H.G. Wells – The Time Machine

Titel: The Time Machine
Författare: H.G. Wells
Utgivningsår: 1895
Recenserad: 2006-01-15
Status: N/A

Med modern SF är det sällan man tänker på exakt när boken är skriven. När tiden kryper bakåt till 50- och 60-tal så börjar det märkas, men det är fortfarande inte några problem. Det förändrar dock ens inställning till boken om man vet att den är skriven för 50 år sedan. The Time Machine är skriven för mer än hundra år sedan och det är svårt att bestämma sig för hur man ska relatera till science fiction från förrförra seklet.

I vilket fall känns The Time Machine relevant, även idag. Detta bör ses som en bragd i sig. Utöver det är den tämligen välskriven, även om det inte direkt strålar om den. Handlingen är spännande, men idéerna är inte vidare engagerande. Det beror nog mest på att andra skrivit om liknande saker efter honom, så det är egentligen inte författarens fel. Enligt wikipedia är detta den första bok som skrevs med temat tidsresor, vilket bör göra den otroligt viktig och den bör ha påverkat många samtida och senare författare.

I handlingens centrum står en man kallad the Time Traveller. Han är en uppfinnare och vetenskapsman som varje torsdag bjuder in människor till middag. En kväll berättar han om att han till slut lyckats med sitt projekt att skicka något in i framtiden. De andra är skeptiska och nästa torsdag när de kommer dit, har the Time Traveller provat sin maskin och berättar en sällsam berättelse.

Hans intryck av framtiden är varierade och skiftar många gånger under tiden han berättar. Här kan man tydligt urskilja författarens värderingar och en del har valt att tolka boken som en indikation på vad som kommer att hända om kapitalismen för att härja fritt. Allmänna funderingar om vad som driver människan och vad effekterna av en utopi är, presenteras också.

Jag har svårt att sätta betyg på the Time Machine. Den måste ha varit helt fantastisk då den publicerades. Nu sätter jag dock inte betyg efter vad andra tycker om boken, utan försöker bedöma vad jag fick ut av den. I så fall måste jag ändå säga att det är en bra bok, men att den misslyckas med att för mig vara originell. Det kan tyckas grymt orättvist då det egentligen är helt tvärtom. Jag bedömer boken med mig själv som utgångspunkt och i så fall blir det tre och en halv snigel.

Tags: , , ,