Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Full Metal Jacket Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Full Metal Jacket

Titel: Full Metal Jacket
Regi: Stanley Kubrick
Manus: Gustav Hasford (roman), Stanley Kubrick , Michael Herr och Gustav Hasford
År: 1987
Recenserad: 2006-01-17

Jag är ingen krigsfilmsfanatiker, men Full Metal Jacket är riktigt bra. Det var mycket länge sedan jag såg den sist och jag minns inte så mycket utöver början, kanske såg jag aldrig klart den förra gången. Filmen kan sägas vara uppdelad i två delar. Båda delarna behandlar Vietnamkriget och de effekter det hade på en del soldater. I första delen får vi följa några marinkårssoldater under grundläggande utbildning. I andra halvan får vi följa en av soldaterna när han som krigskorrespondent upplever krigets fasor.

Filmen är bra för att den är trovärdig. Jag har inte gjort lumpen, men det brukar å andra sidan inte behövas för att såga en del andra krigsfilmer. Full Metal Jacket duger bra för mig. Skådespelarna drar nog det tyngsta lasset och de gör det med bravur. Handlingen är inte direkt spännande, men mycket gripande eftersom det handlar om människor och inte om kriget i sig. Skall man se en krigsfilm i sitt liv undrar jag om inte det här är den man borde välja.

Tags: ,

 1. Bearnie’s avatar

  Kul att du gillar den. Det är en av de absoluta favoriterna för mig, och jag skulle nog gett den 5 i betyg. När det kommer till krigsfilmer blir den slagen av två, och är lika bra som en tredje:

  1. Apocalypse Now – Den bästa film som gjorts
  2. The Thin Red Line – Borrar sig in i huvudet på soldaterna och låter oss se deras tankar, ångest och rädsla. Jag får gåshud av den.
  3. Causualities of War – Den matchar Full Metal Jacket. Förvandlingen karaktärerna genomgår under filmen är magisk och skrämmande. Ingen förblir oberörd.

  Egentligen är jag ingen krigsfilmsfantast, men dessa fyra platsar ändå alla bland mina absoluta favoriter. Kanske är det krigsfilmens potential att skildra individers innersta som gör det? Kanske är det för att mästerregissörer som Francis Ford Coppola, Terrence Malik, Stanley Kubrick och Brian de Palma söker sig till genren?

  Reply

 2. Snigel’s avatar

  Jag har inget direkt mot krigsfilmer så jag ger dem gärna en chans. De står nu på min mentala lista över filmer jag borde se. Jag tror att jag har sett Apocalypse Now, men jag är inte helt säker :)

  Reply