Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /hsphere/local/home/ackerfors/snigel.nu/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /hsphere/local/home/ackerfors/snigel.nu/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Alfred Bester – The Stars My Destination

Alfred Bester – The Stars My Destination

Titel: The Stars My Destination
Författare: Alfred Bester
Utgivningsår: 1956
Recenserad: 2006-01-22
Status: I bokhyllan

Gully Foyle är ensam överlevare från en olycka han inte kan minnas. Ensam och utan hopp lever han på den sista luften i den sista lufttäta hytten på rymdskeppet Nomad. I många veckor lever han ett liv utan mening och utan syfte, till den dag ett skepp närmar sig. Det heter Vorga och Foyle försöker på alla sätt påkalla dess uppmärksamhet och lyckas. Vorga tar en närmare titt och… vänder och lämnar Foyle att dö i ensamhet.

Händelsen tänder eld på Foyles inre och ger hans liv en mening: han ska hämnas på den som gav ordern att lämna honom. Med lagom doser av tur, intelligens, fräckhet och galenskap kämpar han mot målet: hämnd. Samtidigt är det många som är efter honom, för ombord på Nomad fanns något som kan ändra balansen i det interplanetära krig som är under uppsegling.

Det måste sägas med en gång: The Stars My Destination är otroligt bra. Jag gillar allt: språk, karaktärer, handling, miljö och allt annat jag kan tänka på. Dessutom passar Besters humor mig som hand i handske. Boken blir aldrig tråkig eller långrandig, utan varierar sig ständigt och fångar läsaren gång på gång. Det är också fenomenalt att boken inte på en enda punkt känns gammal, trots att den skrevs för exakt femtio år sedan. The Stars My Destination är ett klart sträckläsningsobjekt, sätt igång!

Tags: , ,